26 octombrie 2021

Cercetătorii UBB analizează impactul pandemiei asupra antreprenoriatului din România în cadrul unui amplu proiect internaţional

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Impactul pandemiei asupra întreprinzătorilor din România este studiat de cercetătorii UBB în cadrul unui proiect internaţional de cercetare menit să monitorizeze evoluţia activităţii antreprenoriale la nivel global.

Cercetarea denumită Global Entrepreneurship Monitor (GEM) va fi realizată în colaborare cu peste 40 de universităţi şi instituţii de cercetare de prim rang din întreaga lume, România fiind reprezentată de Şcoala de Ştiinţe Sociale a UBB, prin intermediul unei echipe de cercetători ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB).

„Pandemia de coronavirus a adus schimbări majore în contextul şi condiţiile în care funcţionează antreprenoriatul, nu doar în România, ci şi în întreaga lume.

Majoritatea întreprinzătorilor s-au confruntat cu dificultăţi nemaiîntâlnite anterior, însă noul context a generat şi noi oportunităţi de afaceri în multe domenii.

Pornind de la aceste schimbări fundamentale ale contextului economic, comunitatea noastră academică, prin alăturarea la un proiect internaţional de cercetare, îşi propune să vină în sprijinul factorilor decizionali care au ca obiectiv dezvoltarea acestui sector, respectiv al celor care îşi doresc să pornească o afacere, sau pur şi simplu îşi doresc să fie mai bine informaţi în privinţa antreprenoriatului românesc”, afirmă decanul FSEGA, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustaţă.

„După ce UBB a început de mai mulţi ani o modificare în cultura sa organizaţională, implementând şi „mindsetul antreprenorial”, prin seriozitatea şi performanţă arătate în acest demers, iată, că acest nou proiect confirmă că UBB devine şi un actor naţional şi global în zona antreprenoriatului”, subliniază rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Global Entrepreneurship Monitor (www.gemconsortium.org) este un proiect internaţional de cercetare iniţiat în anul 1999 de London Business School (UK) şi Babson College (USA), fiind realizat de un consorţiu de peste 40 de echipe naţionale asociate în principal cu instituţii academice de top. Echipa proiectului realizează cercetări bazate pe sondaj privind antreprenoriatul din întreaga lume, fiind singura sursă globală de date privind antreprenoriatul, colectând aceste date direct de la întreprinzătorii individuali.

Cercetarea este bazată pe două componente principale: ancheta populaţiei adulte (Adult Population Survey – APS), respectiv ancheta experţilor naţionali (National Expert Survey – NES). APS este administrată în fiecare an la minimum 2.000 de persoane adulte cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani în fiecare ţară participantă, asigurându-se că eşantionul este reprezentativ la nivel naţional. În acest fel se pot captura informaţii şi cu privire la „economia informală” din ţările participante, precum şi la modul în care indivizii unei ţări înţeleg la nivel individual cum trebuie să demareze o afacere, cum văd oportunităţile din economie la un moment dat. Sondajul naţional al experţilor (NES) se bazează pe interviuri realizate cu experţi în diferite domenii ale antreprenoriatului, oferind o mai bună înţelegere a contextului naţional în care indivizii pot începe o afacere. Metodologia de cercetare comună permite comparaţia internaţională a rezultatelor obţinute, oferind posibilitatea factorilor decizionali la nivel naţional şi internaţional să elaboreze politici şi strategii de dezvoltare adecvate bazate pe considerente ştiinţifice.

În proiectul GEM la nivel global din anul 2020 au fost incluşi aproape 13.5000 de adulţi din 46 de economii naţionale. Rezultatele sondajului arată că 43% cunoşteau pe cineva care a încetat o afacere în 2020 ca urmare a pandemiei, în timp ce 25% cunoşteau pe cineva care a început o afacere în timpul pandemiei. România se alătură acestui proiect începând cu anul 2021 printr-o echipă de cercetători din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a UBB.

Proiectul din România este coordonat de Szabo Tunde Petra (conf. univ. UBB FSEGA), iar membrii echipei sunt Balint Csaba (BNR, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Dezsi-Benyovszki Annamaria (conf. univ. UBB FSEGA), Fabian Istvan (doctorand, UBB FSEGA), Gyorfy Lehel-Zoltan (conf. univ. UBB FSEGA) şi Szasz Levente (prof. univ. UBB FSEGA).