Publicat: 22 Septembrie, 2017 - 17:20
Share

Grație unui turneu co-finanțat de către DRI/Departamentul pentru Relații Interetnice — Guvernul României, Trupa Osonó are bucuria de a susține 13 reprezentații, în 6 orașe din țară, cu spectacolul bilingv Cercul prietenilor neștiuți sau Picnic pe un covor japonez / Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen — producție în regia lui Fazakas Misi.

Este vorba de prima parte a turneului, care se va derula între 24—29 septembrie, și care va cuprinde reprezentații mai ales în săli de clase, pentru elevi de naționalitate română și maghiară, din școli din Târgu Mureș, Cluj—Napoca, Oradea, Arad și Timișoara.

În serile turneului, spectacolul va fi jucat pentru publicul larg, în teatre, cafenele și spații alternative.

Cercul prietenilor neștiuți sau Picnic pe un covor japonez / Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen este un spectacol care refuză a se lăsa definit. Nu, nu este teatru-documentar, deși spectacolul s-a născut pornind de la experiențele individuale ale tinerilor români și maghiari. Nu, nu este teatru-forum, deși confesiunile tinerilor vor zgîndări spectatorii, care vor fi încurajați să intre în joc cu propriile întîmplări și mirări. Un singur lucru este cert : cine intră pe cîmpul de joacă al tinerilor de la Osonó va ajunge să rupă din manuale paginile pline de clișee și prejudecăți despre români și maghiari. Fiecare reprezentație din turneu mizează pe intrarea tinerilor spectatori în Cercul prietenilor neștiuți și implicarea lor în dezbaterea/dialogul interetnic și intercultural pe care spectacolul îl deschide, în spiritul ludic al culturii și al artei teatrale.

Trupa Osonó derulează de 3 ani proiecte interetnice. și spectacolul Cercul prietenilor neștiuți sau Picnic pe un covor, respectiv prezentul turneu fac parte din Programul Osonó destinat comunicării interculturale și relaționării / apropierii interetnice. Partea a doua a Turneului se va desfășura în noiembrie, cu reprezentații ale Cercului în orașele Sibiu, Galați, Tulcea și București.

Distribuția: Mucha Oszkár, Briana Macovei, Pászka Gáspár, Valentin C. Daniel, Babos Anna, Rosina Elena Sabău, Elek Ágota. Regia: Fazakas Misi. Consultant proiect: Nina țîntar.

Programul Turneului:

24 septembrie, ora 19: Miercurea Ciuc, Grund

25 septembrie, ora 12: Târgu Mureș, Colegiul Reformat

25 septembrie, ora 14: Târgu Mureș, Colegiul Reformat

25 septembrie, ora 19: Târgu Mureș, Teatrul Național din Târgu Mureș

26 septembrie, ora 11: Cluj—Napoca, Colegiul Unitarian János Zsigmond

26 septembrie, ora 13: Cluj—Napoca, Colegiul Unitarian János Zsigmond

26 septembrie, ora 19: Cluj—Napoca, Colegiul Unitarian János Zsigmond

27 septembrie, ora 11: Oradea, Liceul Catolic Szent László

27 septembrie, ora 13: Oradea, Liceul Catolic Szent László

27 septembrie, ora 19: Oradea, Cafeneaua Moscova

28 septembrie, ora 11: Arad, Liceul Csiky Gergely

28 septembrie, ora 13: Arad, Liceul Csiky Gergely

29 septembrie, ora 11: Timișoara, Liceul Teoretic Bartók Béla.