21 mai 2022

Ceremonia de Absolvire 2021, cu prima promoţie din noul secol al Universităţii Politehnica Timişoara

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Prima generaţie din cel de-al doilea secol de existenţă a Universităţii Politehnica Timişoara a finalizat cursurile. După anii petrecuţi în băncile amfiteatrelor, la cursuri, seminarii, laboratoare, iar în ultima perioadă în faţa calculatorului, în cadrul şcolii online, cei care au încheiat ciclul de licenţă au participat sâmbătă, 3 iulie 2021, pe Stadionul Ştiinţa, la Ceremonia de Absolvire 2021, un spectacol menit să le reamintească momentele frumoase petrecute în perioada studenţiei acum, când se pregătesc să păşească, cu mândrie, pe noul drum care li se aşterne în faţă.

În urmă cu 100 de ani, Timişoara era cel mai industrializat oraş al României reîntregite, având vocaţia de oraş al tehnicii, cu o serie de premiere în domeniu, un oraş multicultural în care etniile şi-au dat mâna şi şi-au adus adus, fiecare, aportul la dezvoltarea economică a zonei. Astfel că înfiinţarea, aici, în 1920, a unei Politehnici, ca primă instituţie de înăţătând superior din vestul ţării, nu este o întâmplare, ci o consecinţă firească.

De-a lungul timpului, peste 130 000 de absolvenţi au dus mai departe spiritul Politehnicii şi au adus o contribuţie remarcabilă la dezvoltarea cercetării şi a economiei, nu doar în România, ci şi pe alte meleaguri, calitatea de inginer format la Timişoara fiind o carte de vizită respectată şi apreciată oriunde în lume. Astăzi constatăm că Timişoara este în continuare centrul principalei zone de dezvoltare economică a României, iar rolul Politehnicii, de motor al economiei, nu poate fi contestat. Oraşul are nevoie în continuare de ingineri, regiunea are nevoie de ingineri, ţara are nevoie de ingineri, iar mulţi dintre ei ajung chiar în străinătate, absolvenţi de frunte ai Politehnicii fiind întâlniţi în toate colţurile lumii.

Noua generaţie de absolvenţi ai Politehnicii timişorene are în faţă o serie de provocări, dar şi de oportunităţi, în societatea de azi, aflată într-o permanentă schimbare. Dar, aşa cum au subliniat şi reprezentanţii lor în cadrul festivităţilor, sunt pregătiţi să facă faţă tuturor încercărilor la care vor fi supuşi pe noul drum pe care păşesc acum.

Ceremonia de absolvire a început pe platoul din faţa Rectoratului UPT, în Piaţa Victoriei, cu Parada absolvenţilor. După un moment artistic susţinut de trupa Superchill, absolvenţii Politehnicii timişorene, îmbrăcaţi în robe, s-au îndreptat spre stadionul Ştiinţa, în fruntea paradei fiind reprezentanţii studenţilor, cu steagurile tuturor facultăţilor, steagul UPT şi steagul Alumniversum.

Ceremonia propriu-zisă, prezentată de Dan Negru, a început cu imnul Politehnicii, după care a urmat cuvântul rectorului UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan. După ce le-a adresat felicitări absolvenţilor, acesta i-a „avertizat” că greul abia acum începe, fiindcă Universitatea Politehnica Timişoara are tradiţie, a dat an de an ingineri care au făcut cinste şcolii, astfel încât aşteptările sunt mari şi de la actuala generaţie. Însă, în societatea viitorului, tot mai tehnologizată, rolul absolvenţilor UPT va creşte. Viitorul sună bine şi depinde de fiecare cum şi-l va face. Politehnica timişoreană s-a înfiinţat datorită mediului socio-economic, a constituit un adevărat motor al dezvoltării în perioada ca urmat, iar această legătură strânsă s-a păstrat şi în zilele noastre.

Ca dovadă, reprezentanţi ai celor mai mari companii din zonă au participat la festivitate, ei urmând să preia specialiştii formaţi de Politehnică. Din partea mediului economic, dr.ing. Christian von Albrichsfeld, directorul general al Continental România, unul dintre cei mai mari angajatori din zonă, le-a vorbit proaspeţilor absolvenţi, spunându-le că îşi pot găsi uşor joburi, dată fiind buna lor pregătire, anunţând, cu acestă ocazie, şi intenţia Continental de a angaja circa 800 de ingineri, după perioada grea, a pandemiei.

Acesta i-a îndemnat pe tineri şi să-şi continue studiile, dacă îşi doresc, dar şi să profite de oportunităţile care li se oferă, o carieră didactică fiind una dintre acestea, mai ales că e nevoie de oameni noi şi în învăţământ.

Reprezentantul studenţilor în Senatul Universităţii Politehnica Timişoara, Alexandru Iliescu, a mulţumit conducerii UPT pentru organizarea acestui eveniment, i-a felicitat pe absolvenţi, îndemnândi-i să se gândească, de acum înainte, cum pot folosi în viaţă ceea ce au învăţat pe băncile şcolii.

Preşedintele Senatului Universităţii Politehnica Timişoara, prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, a subliniat că actuala promoţie, prima a noului secol al UPT, a fost pusă în situaţii noi, de a învăţa altfel, online, la distanţă, ceea ce i-a întărit şi i-a făcut să înţeleagă mai bine rolul noilor tehnologii, ceea ce le va folosi în viitor, când vor fi puşi în situaţii noi, date de societatea în permanentă schimbare.

În programul ceremoniei de absolvire a urmat momentul facultăţilor, în care şefii de promoţie au transmis mesajele lor la absolvire, cu ce a însemnat facultatea pentru ei, cu amintiri frumoase din perioada studenţiei, care au fost provocările în facultate şi cele care vor urma de acum înainte, au mulţumit profesorilor şi au adresat felicitări colegilor.

Cum Universitatea Politehnica Timişoara a încurajat şi a răsplătit întotdeauna performanţa, conducerea UPT a decis să instituie, din acest an, o modalitate de evidenţiere şi recompensare a studenţilor excepţionali, care au obţinut media 10 pe tot parcursul studiilor de licenţă, prin acordarea, în cadrul Ceremoniei de Absolvire, a unor diplome „Magna Cum Laude”. Acestea au fost acordate în semn de apreciere pentru rezultatele academice remarcabile, pentru dedicare şi consecvenţă în atingerea standardelor de performanţă în activitatea didactică, pe întreg parcursul studiilor universitare de licenţă, materializate prin media generală 10 pe toţi anii de studiu.

Întregul spectacol a fost completat de momente artistice susţinute de trupa Superchill, DJ Sean Norvis, precum şi un concert extraordinar susţinut de trupa Pragu’ de Sus, unii dintre componenţii acesteia, printre care şi liderul şi solistul formaţiei, Călin Bârcean, fiind absolvenţi ai Politehnicii timişorene.

Festivitatea s-a încheiat, în acordurile „We are the Champions”, cu un superb foc de artificii.