3 decembrie 2021

Ceremonia de aderare a UBB la alianţa europeană EUTOPIA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marţi, 23 noiembrie 2021, la Barcelona, a avut loc ceremonia de aderare a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca la alianţa europeană EUTOPIA (https://eutopia-university.eu/).

Comunicatul internaţional EUTOPIA poate fi găsit accesând linkul: https://eutopia-university.eu/english-version/news/the-university-of-babes-bolyai-in-cluj-napoca-joins-eutopia.

EUTOPIA a luat naştere în anul 2019, fiind unul dintre cele 17 proiecte câştigătoare ale competiţiei Iniţiativa Universităţilor Europene lansate de Comisia Europeană pentru a forma un spaţiu inovativ al educaţiei superioare europene. EUTOPIA este o alianţă formată din universităţi europene de prestigiu, al cărei obiectiv ambiţios este acela de a redefini direcţiile de viitor ale educaţiei universitare europene, membrii ei colaborând la crearea unui model academic european nou, inovativ, care să reflecte principiile Europei unite şi deschise, manifestând respect faţă de cetăţenii ei şi faţă de mediul înconjurător. Alianţa oferă cadrelor didactice, cercetătorilor şi studenţilor oportunităţi comune de educaţie, programe de cercetare şi dezvoltare comune, ţintind să formeze absolvenţi performanţi, promovând internaţionalizarea, diversitatea şi incluziunea, aplecându-se asupra provocărilor globale şi locale. Comunitatea academică EUTOPIA întruneşte mai mult de 242.000 de studenţi, peste 40.000 de cadre şi cercetători, peste 40.000 de personal administrativ şi mai mult de 900 de grupe de cercetare, fiind una dintre cele mai mari, complexe şi puternice alianţe europene.

Aşa cum a mai afirmat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, „…ca universitate globală, prin performanţă, mărime şi tradiţie UBB este un inovator în spaţiul academic naţional şi internaţional. În acest sens, UBB este angajată deja în programe educaţionale internaţionale cu diplome duble/multiple, cercetare în consorţii internaţionale de top, relaţii inovative cu societatea (cu actori naţionali şi internaţionali) şi în acţiuni de politică a ştiinţei la nivel internaţional (ex. prin organizaţii de referinţă, cum este GUILD etc.). Noul statut de membru al Alianţei Universităţilor Europene EUTOPIA consolidează însă rolul UBB şi misiunea noastră de a contribui la redefinirea spaţiului universitar european, în plus faţă de mecanismele deja angajate de UBB. M-a bucurat invitaţia EUTOPIA şi am acceptat-o cu plăcere, UBB având invitaţii similare de la mai multe alianţe europene, forţa membrilor alianţei EUTOPIA şi viziunea/strategia/programele asumate convingându-ne însă că vrem să fim parte a acestei alianţe şi că putem să aducem aici şi o plusvaloare academică importantă”.

UBB este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de cinci ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene „world-class/research-intensive”.

Participarea senatoarei Anca Dragu la Conferinţa interparlamentară cu tema „Eliminarea violenţei împotriva femeilor” (30 noiembrie 2021) Senatoarea Anca Dragu, membră a Comisiei pentru afaceri europene, a participat marţi, 30 noiembrie a.c., la lucrările Conferinţei interparlamentare cu tema „Eliminarea violenţei împotriva femeilor”organizate, în format online, de Comisia pentru drepturile femeilor şi egalitatea de gen (FEMM), împreună cu Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi Subcomisia pentru drepturile omului (DROI) din Parlamentul European. Evenimentul organizat cu ocazia Zilei Internaţionale pentru combaterea violenţei împotriva femeilor, marcată, anual, la 25 noiembrie, a avut ca scop creşterea gradului de conştientizare, în legătură cu acest subiect important şi a constituit un bun prilej pentru a explora situaţia actuală a politicilor în domeniul violenţei de gen dar şi pentru a oferi ocazia unui schimb de informaţii şi de bune practici, în vederea eliminării violenţei împotriva femeilor, la scară globală. Reuniunea a fost structurată în patru sesiuni: violenţa sexuală ca armă de război, combaterea violenţei împotriva femeilor şi fetelor cu dizabilităţi, violenţa cibernetică şi Convenţia de la Istanbul. În cadrul dezbaterilor din Sesiunea IV, dedicată Convenţiei de la Istanbul, senatoarea Anca Dragu a relevat reforma cuprinzătoare a legislaţiei române privind violenţa domestică, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Istanbul, dar a atras atenţia că este nevoie de un proces de schimbare a mentalităţii. În plus, senatoarea a subliniat necesitatea mai multor politici în domeniu, la nivel european. În expunerea sa, senatoarea Dragu a opinat ca în Rapoartele de ţară pentru fiecare stat membru al UE ar trebui să existe secţiuni specifice care să evalueze tratamentul aplicat femeilor în fiecare stat. „Totodată, Recomandările specifice de ţară (RST) ar trebui să includă şi puncte concrete privind combaterea violenţei împotriva femeilor iar bugetele naţionale să cuprindă linii bugetare pentru implementarea acestor politici”, a afirmat senatoarea Anca Dragu. La reuniune au participat înalţi reprezentanţi ai Parlamentului European, precum şi membri ai parlamentelor naţionale din întreaga Uniune Europeană.