29 septembrie 2022

Ceremonia de aderare a UBB la alianţa europeană EUTOPIA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marţi, 23 noiembrie 2021, la Barcelona, a avut loc ceremonia de aderare a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca la alianţa europeană EUTOPIA (https://eutopia-university.eu/).

Comunicatul internaţional EUTOPIA poate fi găsit accesând linkul: https://eutopia-university.eu/english-version/news/the-university-of-babes-bolyai-in-cluj-napoca-joins-eutopia.

EUTOPIA a luat naştere în anul 2019, fiind unul dintre cele 17 proiecte câştigătoare ale competiţiei Iniţiativa Universităţilor Europene lansate de Comisia Europeană pentru a forma un spaţiu inovativ al educaţiei superioare europene. EUTOPIA este o alianţă formată din universităţi europene de prestigiu, al cărei obiectiv ambiţios este acela de a redefini direcţiile de viitor ale educaţiei universitare europene, membrii ei colaborând la crearea unui model academic european nou, inovativ, care să reflecte principiile Europei unite şi deschise, manifestând respect faţă de cetăţenii ei şi faţă de mediul înconjurător. Alianţa oferă cadrelor didactice, cercetătorilor şi studenţilor oportunităţi comune de educaţie, programe de cercetare şi dezvoltare comune, ţintind să formeze absolvenţi performanţi, promovând internaţionalizarea, diversitatea şi incluziunea, aplecându-se asupra provocărilor globale şi locale. Comunitatea academică EUTOPIA întruneşte mai mult de 242.000 de studenţi, peste 40.000 de cadre şi cercetători, peste 40.000 de personal administrativ şi mai mult de 900 de grupe de cercetare, fiind una dintre cele mai mari, complexe şi puternice alianţe europene.

Aşa cum a mai afirmat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, „…ca universitate globală, prin performanţă, mărime şi tradiţie UBB este un inovator în spaţiul academic naţional şi internaţional. În acest sens, UBB este angajată deja în programe educaţionale internaţionale cu diplome duble/multiple, cercetare în consorţii internaţionale de top, relaţii inovative cu societatea (cu actori naţionali şi internaţionali) şi în acţiuni de politică a ştiinţei la nivel internaţional (ex. prin organizaţii de referinţă, cum este GUILD etc.). Noul statut de membru al Alianţei Universităţilor Europene EUTOPIA consolidează însă rolul UBB şi misiunea noastră de a contribui la redefinirea spaţiului universitar european, în plus faţă de mecanismele deja angajate de UBB. M-a bucurat invitaţia EUTOPIA şi am acceptat-o cu plăcere, UBB având invitaţii similare de la mai multe alianţe europene, forţa membrilor alianţei EUTOPIA şi viziunea/strategia/programele asumate convingându-ne însă că vrem să fim parte a acestei alianţe şi că putem să aducem aici şi o plusvaloare academică importantă”.

UBB este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de cinci ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene „world-class/research-intensive”.