7 octombrie 2022

Ceremonia de aniversare a 75 de ani de la înfiinţarea Programului Fulbright

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, participă la ceremonia de aniversare a 75 de ani de la înfiinţarea Programului Fulbright

Prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, preşedinte al Boardului Comisiei Fulbright US-România, participă marţi, 30 noiembrie 2021, la Washington, la ceremonia de aniversare a 75 de ani de la iniţierea Programului Fulbright la nivel global.

Evenimentul, organizat de Departamentul de Stat din SUA, reuneşte absolvenţi de succes ai Programului Fulbright din diverse domenii importante, precum: mediu, educaţie, serviciu public, sănătate publică, ştiinţă şi tehnologie, arte. La ceremonie participă Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

„Sărbătorim 75 de ani de la înfiinţarea Programului Fulbright de către senatorul J. William Fulbright. Doresc să îi felicit pe toţi bursierii Fulbright. Trebuie să fie mândri că fac parte din această mare familie care consolidează legăturile dintre Statele Unite şi ţările din întreaga lume.

Programul Fulbright a întărit legăturile dintre SUA şi România, încurajând şi promovând, timp de 60 de ani, schimburile educaţionale, culturale şi ştiinţifice. Consider că bursierii Fulbright aduc o contribuţie semnificativă în domeniul în care s-au perfecţionat, dar şi la dezvoltarea democratică şi economică a ţărilor lor. Acum aproape 10 ani am semnat la Washington, în calitate de Ministru al Educaţiei Naţionale, acordul privind continuarea în ţara noastră a programului de burse Fulbright pentru următorii 10 ani, cu posibilitatea prelungirii, automate, pentru înca 10 ani. Prin oportunităţile educaţionale oferite, Programul Fulbright modelează generaţiile viitoare şi este mai deschis ca niciodată către tinerii români ambiţioşi, creativi, cu idei excelente. Fulbright va continua să dezvolte viitori lideri inovatori în multe domenii în întreaga lume.”, a susţinut prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

Programul Fulbright este cel mai cunoscut şi prestigios program de schimburi culturale, ştiinţifice şi educaţionale desfăşurat de Statele Unite ale Americii în întreaga lume. Acesta a fost demarat în 1946, la iniţiativa senatorului J. William Fulbright şi, în prezent, funcţionează în 160 de ţări. Peste 400.000 de studenţi, profesori, tineri artişti şi profesionişti au beneficiat de bursele Fulbright, care le-au oferit posibilitatea de a studia, de a preda şi de a desfăşura activităţi de cercetare în Statele Unite ale Americii.

România participă la aceste schimburi bilaterale din anul 1960. Comisia Fulbright Româno-Americană acordă cetăţenilor români burse de studiu şi de cercetare în universităţi de prestigiu din SUA şi cetăţentilor americani burse de studiu şi cercetare în universităţi româneşti de renume. Până în prezent, peste 3.400 de studenţi, profesori şi cercetători români şi americani au beneficiat de bursele Fulbright.