30 iunie 2022

Ceremonia de inaugurare a Monumentului dedicat militarilor români care au murit în timpul Primului Război Mondial şi au fost înhumaţi pe teritoriul Republicii Italiene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, va participa luni, 20 iunie, în oraşul Bolzano din nordul Italiei, la ceremonia de inaugurare a Monumentului dedicat militarilor români care au murit în timpul Primului Război Mondial şi au fost înhumaţi pe teritoriul Republicii Italiene.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a MApN, la link-ul https://www.facebook.com/mapn.ro, începând cu ora 13.45, ora României.

De asemenea, ministrul Dîncu va avea, în cursul zilei de luni, şi un dejun de lucru cu omologul italian, Lorenzo Guerini.

Opera comemorativă de război românească de pe teritoriul Italiei a fost realizată în cadrul unui proiect de construcţie derulat în cursul anului 2021 de Ministerul Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ministerului Apărării din Republica Italiană, prin Comisariatul General pentru Omagierea Morţilor de Război.

Monumentul este realizat din marmură monobloc şi reprezintă, într-o manieră artistică, crucea latină. În partea centrală este aplicat un basorelief cu Însemnul „Aducerii Aminte”, precum şi inscripţiile „1916-1919”, „În memoria eroilor români morţi la Bolzano” (în limbile română şi italiană) şi „Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor – 2021” (în limba română).

Proiectul comemorativ se înscrie în seria proiectelor şi activităţilor iniţiate de partea română în contextul marcării Centenarului Primului Război Mondial, care au
avut ca obiectiv menţinerea vie în conştiinţa publică, atât la nivel naţional, cât şi în plan extern, a memoriei sacrificiului pe care l-au săvârşit militarii români în Războiul pentru Întregirea Neamului.

Sursa foto Guvern