Publicat: 24 Noiembrie, 2017 - 14:11
Share

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, va lua parte sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 12.00, în Cetatea Aradului, la ceremonia de predare-primire a comenzii Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii.

Tot cu acest prilej, ministrul apărării naționale va asista și la un cross omagial, organizat de Universitatea Aurel Vlaicu și Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară, în cadrul căruia vor fi promovate valorile proiectului ”Invictus”, menit să contribuie la creşterea gradului de informare, în rândul publicului, față de problematica militarilor răniţi în teatrele de operații. 

Batalionul Mixt Româno-Ungar a fost înființat pe data de 20 martie 1998 prin semnarea, la Budapesta, a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare. Unitatea a fost prima de acest gen din Armata României și, totodată, prima unitate mixtă de nivel batalion din lume, având un efectiv de 899 militari. 

Comanda Batalionului (comandant, locţiitor, şef de stat major şi locţiitor al acestuia) este asigurată de ambele părţi, prin alternanţă, respectiv comanda Companiei Mixte de Stat Major este asigurată de către ofiţeri din fiecare parte, câte un an, prin rotaţie.
Modulul Românesc al Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii, ca parte integrantă a Batalionului 191 Infanterie „Colonel RADU GOLESCU”, îşi desfăşoară activitatea în Cetatea Aradului. 
          În cursul acestei săptămâni, militarii arădeni au participat la exerciţiul WISE FORESIGHT 2017, care a avut loc în localitatea Hodmezovasarhely, din Ungaria.

          Partea ungară a deținut, în acest an, comanda  Batalionului Mixt.