Publicat: 10 Ianuarie, 2019 - 09:11

Preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România va fi marcată printr-o ceremonie organizată la Ateneul Român la care vor fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi premierul Viorica Dăncilă.

Toţi cei patru demnitari vor susţine discursuri, înainte de concertul inaugural care va avea loc pe scena Ateneului. Concertul va fi susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state UE.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că lansarea oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE are loc în două clădiri simbol pentru ţara noastră - Ateneul Român şi Palatul Victoria.

"Vă asigur că ne vom îndeplini rolul de mediator imparţial, de facilitator de consens, că vom avea ca şi priorităţi provocările existente la nivel european. (...) De asemenea, vreau să vă asigur că fiecare ministru al Cabinetului are pe masa de lucru dosarele la nivel european şi că, începând cu data de 21 luna aceasta, vor merge în comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului European", a arătat Dăncilă.
 

Foyer-ul Ateneului Român

Ceremonia oficială de inaugurare a Preşedinţiei române la Consiliul UE a început joi seara.


 


 


 


 


 


  


  


  


  


  

În foaierul Ateneului au concertat Corul Naţional "Madrigal-Marin Constantin" şi corul de copii "Cantus Mundi".


Sala Mare - Ateneul Român

Printre invitaţii la ceremonia oficială se numără oameni politici, membrii Colegiului Comisarilor, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai cultelor din România şi personalităţi culturale.


  


  


  


  


  


  


  


  

 


 


 Intonarea Imnului Național


 


 

Motto-ul Preşedinţiei române la Consiliul UE este "Coeziunea, o valoare comună europeană" ("Cohesion, a common European value"/ "La cohésion, une valeur commune européenne").


Discursuri


Preşedintele Klaus Iohannis

 

Construirea Uniunii Europene de astăzi a fost posibilă pentru că părinții fondatori au crezut în proiectul european, în idealurile şi valorile sale. Noi credem astăzi, mai mult ca oricând, că Uniunea Europeană este în mod incontestabil un proiect de succes, puternic și viabil.

Știm cu toții că exercitarea unui Președinții este o misiune de înaltă responsabilitate, care presupune deopotrivă angajament și pragmatism pentru a putea răspunde de o manieră concretă, adecvată și realistă tuturor provocărilor. Mai multă unitate și coeziune – aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele șase luni și pe care va trebui să o urmărim cu toții cu consecvență.


Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu

Let me wish you a Happy New Year!

Ca reminiscenţă a trecutului comunist, unele instituţii şi factori de decizie încă se agaţă de puterea de care s-au bucurat anterior

Sper că autorităţile ţării mele vor face mai multă lumină asupra acestui paradox. Sunt încrezător că vor clarifica, pentru public, care sunt instituţiile care au fost transformate indisputabil în spiritul european şi care instituţii se mai ţin încă de trecut, uneori sub o deghizare europeană. Astfel de clarificări ar trebui să le ofere destule motive partenerilor noştri europeni ce iau decizii atât la Bruxelles, cât şi în statele membre, să lase în urmă câteva dintre concepţiile greşite şi prejudecăţile legate de viaţa publică din România

Ii indemn pe toti liderii partidelor politice romanesti sa pastreze nealterate valorile fundamentale ale parintilor fondatori ai UE. Ei s-au gandit ca Europa trebuie ferita de orice manifestare dictatoriala, de orice forma de presiune a cetateanului. Visul parintilor fondatori a fost ca UE sa fie un spatiu al libertatii si democratiei, nu al manifestarilor dictatoriale.


Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache

 

 

 

 

 

 

Majoritatea parlamentară va sprijini guvernul în toate acțiunile sale pentru a-și îndeplini cu cinste și demnitate mandatul. În ciuda comentariilor care trebuie privite în cheia electorală vă asigur de convingerea proeuropeană

Eu nu-mi pot imagina România în afara Uniunii. România e o țară pe care vă puteți baza și cred că țara mea merită să fie respectată în acest proiect ambițios care e UE.

La București este voința politică foarte clară ca România să-și îndeplinească mandatul.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani

 

Bună seara, România! La mulți ani! Cele mai bune urări pentru noul an! Permiteți-mi, în primul rând, să vă adresez cele mai bune urări pentru noul an. 2019 va fi un an crucial pentru România și pentru Europa. Președinția română va ghida Consiliul Uniunii în lunile dinaintea alegerilor europene, într-un moment în care cetățenii noștri cer o Europă mai eficientă.

Să nu ne temem, însă, de „enormitatea posibilului”, cum spunea filozoful Emil Cioran. Drumul care vă stă în față e dificil, dar poporul român nu este singur. România preia pentru prima oară Președinția Consiliului Uniunii Europene. Și va fi o reușită!

Puteți conta pe susținerea Parlamentului European și pe susținerea mea.

La câteva săptămâni de la sărbătorirea a 100 de ani de la unirea României, aș vrea să vă reamintesc această vorbă din înțelepciunea populară română: „unde e unul, nu e putere, unde sunt doi, puterea crește”! Să o facem atunci!


Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk

A ales să vorbească integral în limba română:

- Sunt convins ca presedintia dumneavoastra va fi la fel de romaneasca si de europeana ca muzica lui George Enescu. Si nu o spun pentru ca ne aflam la Ateneu, ci pentru ca stiu cat de creatoare e natiunea romana. Omul sfinteste locul. Am incredere ca veti da importanta necesara respectarii regulilor.

- Recita din Nichita Stanescu: Se-apropie viitorul, se-aude, se vede / gandurile pe care le trimit spre el se intorc mai repede ca altadata

România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea, prima mașină a fost Dacia o mie trei sute (1300) a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce și el o Dacie Duster. Totuși, mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci și a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. 

Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din o mie nouă sute optzeci și șase (1986), când Steaua București a învins Barcelona. Și aș vrea să fac un apel la toți românii, să apere, în România și în Europa, fundamentele civilizației noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și constituția. Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, și mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reușit. Și voi veți reuși. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu.


Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

România are locul ei în centrul Uniunii Europene. UE nu ar fi completă fără România

Locul natural al României este şi în centrul zonei Schengen. Pledam în 2014 că România trebuie să facă parte din Schengen. Rămân fidel acestei promisiuni: România trebuie să facă parte din zona Schengen

România preia președinția UE într-un moment crucial. Sub preşedinţia voastră, dragi prieteni, vom deschide un nou capitol din istoria noastră comună, care se va scrie la summitul de la Sibiu, unde vom trebui să oferim o veritabilă perspectivă pentru viitor tuturor cetățenilor europeni

Contez pe energia și unitatea întregii națiuni române pentru a putea decide ce trebuie să facem și ce vom putea face în următoarele luni


Premierul României, Viorica Dăncilă

 

Este un moment încărcat de emoție, pentru că astăzi am onoarea de a vorbi în numele concetățenilor mei, al României, care timp de șase luni va sta cu demnitate la masa la care se iau deciziile europene
România ocupă locul meritat în Europa, în care să primească același respect, drepturi și beneficii de care se bucură toți cetățenii europeni
România va conduce cu demnitate Consiliul UE


Pe 30 iunie, România va preda Finlandei Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. 


Concertul inaugural susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state membre UE, dar şi de artişti români recunoscuţi internaţional precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael Konig, Sorin Coliban şi Corul Filarmonicii "George Enescu", coordonat de Ion Iosif Prunner.
Dirijor - Ion Marin.

                                                                                                                                                              


 

Tag-uri Institutii: