16 octombrie 2021

Ceremonia de retragere a Armatei Române din Afganistan

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Update: 11.01 Alocuţiunea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, susţinută în cadrul ceremoniei militare prilejuite de încheierea misiunii NATO Resolute Support din Teatrul de Operaţii din Afganistan

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 21 iulie 2021, o alocuţiune în cadrul ceremoniei militare prilejuite de încheierea misiunii NATO Resolute Support din Teatrul de Operaţii din Afganistan.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

Doamnă Preşedinte al Senatului,
Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,
Domnule Prim-ministru,
Domnule ministru al Apărării,
Domnule general-locotenent, şef al Statului Major al Apărării,
Doamnelor şi domnilor,
Dragi militari,

Marcăm astăzi o zi cu totul specială, încărcată de emoţie şi, mai ales, de recunoştinţă. Ori de câte ori vorbim despre eroii României, despre cei mereu gata de sacrificiul suprem pentru patria noastră, avem poate tendinţa să ne gândim mai degrabă la trecut.

Însă eroismul şi iubirea de ţară sunt şi astăzi printre valorile fundamentale, constitutive ale naţiunii noastre şi de ce dovezi mai temeinice avem nevoie decât de sacrificiile uriaşe ale celor care au luat parte la una dintre cele mai dificile operaţii ale Armatei noastre?

Misiunea Forţelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărţile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe parcursul a 19 ani, peste 32.000 de militari au participat la acţiunile desfăşurate în Afganistan. Sunt mii de femei şi bărbaţi care au lăsat în ţară părinţi, cărora nu au mai putut să le fie aproape când le-a fost greu, au lăsat în ţară copii, pe care nu i-au mai putut vedea crescând, au lăsat oameni dragi, de care s-au despărţit o vreme pentru a lua parte la o misiune care le-a pus viaţa în pericol.

Este un efort susţinut, pe care doar oamenii devotaţi şi curajoşi sunt capabili să îl facă, şi pentru toate acestea vă suntem profund recunoscători tuturor celor care aţi fost implicaţi.

Participarea la această amplă operaţie militară a reprezentat şi o poziţionare strategică importantă a României, ţara noastră aşezându-se astfel alături de statele membre NATO în războiul global împotriva terorismului şi demonstrând aderarea autentică la un set de valori euro-atlantice.

Totodată, România a arătat că este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Ca urmare a angajamentelor asumate, contribuţia militară românească în cadrul acestei operaţii a crescut ulterior.

Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaţilor şi al partenerilor de coaliţie, al comunităţii internaţionale, atât pentru decizia de a ne implica în această operaţie, cât şi pentru felul în care militarii români şi-au demonstrat profesionalismul, au cooperat cu militarii altor naţiuni şi au relaţionat cu populaţia civilă din zonă.

În plan politic şi în plan militar, România şi-a respectat angajamentele asumate, rămânând în Afganistan până la îndeplinirea misiunii şi retragerea forţelor NATO.

Toate acestea au fost posibile, în primul rând, datorită contribuţiei militarilor români, care nu doar că şi-au dovedit abilităţile tehnice, rigoarea şi caracterul, dar au avut de câştigat şi lupta cu o climă şi o zonă geografică aspre, aceste condiţii făcând şi mai dificile misiunile.

Însă, cu tenacitate şi hotărâre, militarii noştri s-au adaptat războiului asimetric şi unor proceduri în permanentă schimbare. Este o performanţă care merită din plin respectul nostru.

Totodată, a fost un efort uriaş şi în ţară, pentru a forma şi pregăti contingentele, pentru a proiecta forţa la mii de kilometri, pentru a susţine logistic şi financiar mai mult de 19 ani de participare în Teatrul din Afganistan.

Dar dincolo de cifre şi statistici, succesul acestei misiuni se datorează în mare parte şi susţinerii din partea familiilor militarilor, rămase acasă.

Copii cu un părinte plecat în misiuni, rude care primeau cu inima strânsă fiecare ştire despre evoluţiile din zonele de conflict sau care îşi trăiau în ţară bucuriile şi dramele, fără ca militarii noştri să poată lua parte la ele, cu toţii au fost parte a efortului din Afganistan.

Nu este uşor să stai cu urechea la radio, cu ochii la televizor, să tresari la fiecare semnal al telefonului sau de fiecare dată când o maşină militară opreşte în apropierea casei tale.

Tuturor acestor familii, părinţilor, soţiilor şi soţilor, fiicelor şi fiilor doresc să le mulţumesc pentru înţelegere şi pentru sprijin!

Doamnelor şi domnilor,

Cu siguranţă cel mai greu preţ plătit de Armata României este preţul de sânge şi lacrimi pentru această misiune.

27 de militari şi-au pierdut viaţa în Afganistan, iar alţi 227 au fost răniţi, unii dintre ei cu urmări grave, care îi marchează pentru totdeauna.

Cuvintele nu pot evoca profunzimea durerii familiilor îndoliate şi chinul celor care încă resimt, zi de zi, urmele lăsate de răni. Sunt cu toţii în inima noastră şi le rămânem pentru totdeauna recunoscători pentru sacrificiul lor, pus în slujba efortului comunităţii internaţionale de a face lumea mai sigură.

În cei peste 19 ani de operaţii, s-au adunat şi multe lecţii învăţate şi, dintre toate, una cred că este cea mai importantă: lecţia solidarităţii – a solidarităţii şi a camaraderiei militare, a solidarităţii naţiunii noastre, precum şi a solidarităţii internaţionale.

Mulţumesc tuturor statelor alături de care ne-am desfăşurat misiunile în Afganistan pentru sprijinul acordat, în special Statelor Unite ale Americii!

Mulţumesc, în încheiere, Armatei noastre, Jandarmeriei şi Poliţiei Române pentru modul exemplar în care şi-au făcut datoria.

În semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor deosebite obţinute de către militarii români în îndeplinirea misiunilor specifice în Teatrul de Operaţii din Afganistan şi pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii României, am decorat astăzi un număr de 18 drapele de luptă.

Dragi militari, bine aţi revenit acasă!

Aţi scris istorie, sunteţi eroii generaţiilor noastre şi suntem mândri de voi! Ne-aţi arătat că dragostea de ţară, spiritul de sacrificiu, curajul, abnegaţia şi patriotismul rămân repere fundamentale ale naţiunii noastre.

Sunt sentimente înalte, care i-au călăuzit pe înaintaşii noştri, sunt moştenirea pe care am primit-o şi pe care, prin exemplul dumneavoastră, o transmitem mai departe generaţiilor viitoare.

Nu ne vom uita niciodată eroii!

Vă mulţumesc şi vă doresc multă sănătate!

Departamentul Comunicare Publică

 

 

Update 10: 43 „Dar dincolo de cifre și statistici, succesul acestei misiuni se datorează în mare parte şi susținerii din partea familiilor militarilor, rămase acasă. Copii cu un părinte plecat în misiuni, rude care primeau cu inima strânsă fiecare știre despre evoluțiile din zonele de conflict sau care își trăiau în ţară bucuriile și dramele, fără ca militarii noştri să poată lua parte la ele, cu toții au fost parte a efortului din Afganistan. Nu este uşor să stai cu urechea la radio, cu ochii la televizor, să tresari la fiecare semnal al telefonului sau de fiecare dată când o maşină militară opreşte în apropierea casei tale. Tuturor acestor familii, părinţilor, soţiilor şi soţilor, fiicelor şi fiilor doresc să le mulţumesc pentru înţelegere şi pentru sprijin!;
Cu siguranță cel mai greu preț plătit de Armata României este preţul de sânge şi lacrimi pentru această misiune – 27 de militari și-au pierdut viața în Afganistan, iar alți 227 au fost răniţi, unii dintre ei cu urmări grave, care îi marchează pentru totdeauna. Cuvintele nu pot evoca profunzimea durerii familiilor îndoliate și chinul celor care încă resimt, zi de zi, urmele lăsate de răni. Sunt cu toții în inima noastră și le rămânem pentru totdeauna recunoscători pentru sacrificiul lor, pus în slujba efortului comunității internaționale de a face lumea mai sigură”, a mai spus președintele.

Update: 10:40 Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit o serie de decrete de decorare a unor drapele de luptă.

Astfel, în semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor deosebite obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice în Teatrul de Operații din Afganistan, pentru contribuția adusă la promovarea imaginii Armatei României, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Comandamentului Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu” și Drapelului de luptă al Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale

De asemenea, în semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor meritorii obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice în Teatrul de Operații din Afganistan, pentru contribuția adusă la promovarea imaginii Armatei României, Președintele României a conferit:

Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Mare Ofițer, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu”, Drapelului de Luptă al Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” și Drapelului de Luptă al Batalionului 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Soverth”;
Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”, Drapelului de Luptă al Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, Drapelului de Luptă al Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” și Drapelului de Luptă al Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”;
Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofițer, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Batalionului 341 Infanterie „Constanța”;
Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Batalionului 151 Infanterie „Războieni”, Drapelului de Luptă al Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”, Drapelului de Luptă al Batalionului 811 Infanterie „Dej”, Drapelului de Luptă al Batalionului 634 Infanterie „Mareșal Józef Piłsudski” și Drapelului de Luptă al Regimentului 307 Infanterie Marină „Heracleea”;
Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Bazei 90 Transport Aerian „Comandor Aviator Gheorghe Bănciulescu” și Drapelului de Luptă al Componentei Operaționale Aeriene „General Comandant-Aviator Ermil Gheorghiu”.
Totodată, în semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor importante obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice în Teatrul de Operații din Afganistan, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, Drapelului de Luptă al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Update 10: 28: „Marcăm astăzi o zi cu totul specială, încărcată de emoție și mai ales de recunoștință. Ori de câte ori vorbim despre eroii României, despre cei mereu gata de sacrificiul suprem pentru patria noastră, avem poate tendința să ne gândim mai degrabă la trecut, însă eroismul și iubirea de țară sunt și astăzi printre valorile fundamentale constitutive ale națiunii noastre și de ce dovezi mai temeinice avem nevoie decât de sacrificiile uriașe ale celor care au luat parte la una dintre cele mai dificile operații ale Armatei noastre; Misiunea Forțelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie drept cea mai lungă, complexă și importantă operație militară în afara teritoriului național de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Pe parcursul a 19 ani, peste 32.000 de militari au participat la acțiunile desfășurate în Afganistan. Sunt mii de femei și bărbați care au lăsat în țară părinți cărora nu au mai putut să le fie aproape când le-a fost greu, au lăsat în țară copii pe care nu i-au mai putut vedea crescând, au lăsat oameni dragi de care s-au despărțit o vreme pentru a lua parte la o misiune care le-a pus viața în pericol. Este un efort susținut pe care doar oamenii devotați și curajoși sunt capabili să îl facă. Pentru toate acestea, vă suntem profund recunoscători tuturor celor care ați fost implicați”, a declarat presedintele Klaus Iohannis.

;

Update 10:22 Defilarea este deschisă de un detaşament format din militari răniţi în Afganistan.

Update 10:20 Oficierea serviciului religios și alocuțiunilor.

Update 10:14 Pe timpul ceremoniei se va păstra un moment de reculegere şi se va depune o coroană de flori în memoria militarilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii externe, iar formaţii de aeronave vor survola monumentul.
Președintele Klaus Iohannis depune o coroană de flori în memoria eroilor căzuți la datorie.

Update 10:06 Se intonează Imnul României.

Update 10:00 Ceremonia de retragere a Armatei Române din Afganistan a început.

 

Stirea inițială

Ceremonia de retragere a Armatei Române din Afganistan a început la Arcul de Triumf din Capitală. Președintele Klaus Iohannis a sosit la parada militară organizată la Arcul de Triumf. Primii care vor defila sunt militarii care au fost răniţi în cei 19 ani în care soldaţii români au participat la misiuni de luptă în Afganistan.

La ceremonia cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan de la Arcul de Triumf participă și preşedintele Senatului, Anca Dragu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, precum si premierul Florin Cîţu, membrii ai Cabinetului său.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi. România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom, cât şi la ISAF.

Din 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni. Misiunile militarilor români în teatrul de operaţii din Afganistan au fost coordonate de Comandamentul Forţelor Întrunite din cadrul MApN.