21 mai 2022

Ceremonial militar de primire a moaştelor Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi ale Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ceremonial militar de primire a moaştelor Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi ale Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna

În contextul evenimentelor organizate cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înfiinţarea şcolii şi a sfinţirii Bisericii închinată „Martirilor şi Mărturisitorilor din închisorile comuniste”din cadrul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare, la sediul instituţiei va fi adusă, spre închinare, Racla cu părticele din moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni, precum şi din cele ale Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia.

Racla cu moaştele sfinţilor, făurită la Atelierele Patriarhiei Române, va fi adusă la Târgu Ocna, de la Mănăstirea Nechit – Neamţ, de către Părintele Arhimandrit Stareţ Zenovie, în data de 13 mai 2022, începând cu ora 1645, şi va rămâne spre închinare până sâmbătă, 14 mai, ora 17,00.

Acest eveniment are o însemnătate şi o simbolistică cu totul specială pentru instituţia noastră, la aniversarea unui sfert de veac de existenţă, întrucât, în data de 14 mai 2022, va avea loc ceremonialul militar de dezvelire şi sfinţire a Monumentului cu bustul Sfântului -Voievod Constantin Brâncoveanu – ocrotitorul spiritual al şcolii noastre.

O altă conotaţie deosebită şi deloc întâmplătoare a acestui eveniment este reprezentat de faptul că însăşi Biserica noastră, care va fi sfinţită tot în ziua de 14 mai, are hramurile „Sfinţilor 40 Mucenici din Sevastia” şi al” Sfinţilor Martiri Brâncoveni: Constantin – Vodă cu cei patru fii ai săi Constantin, Radu, Ştefan, Matei şi Ianache sfetnicul”.

În acest context unic, primirea Raclei cu părticele din moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni la acest moment, în faţa monumentului închinat Sfântului- Voievod, chiar înainte de dezvelirea şi sfinţirea acestuia, capătă conotaţii de înaltă spiritualitate şi încărcătură emoţională pentru toţi cei prezenţi.

Având în vedere importanţa şi semnificaţia spirituală pe care o reprezintă acest eveniment, conducerea şcolii a organizat primirea cu onoruri militare a Raclei cu părticele din moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni, precum şi din cele ale Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, ca semn de recunoştinţa şi pios respect pentru ocrotitorul spiritual al şcolii şi al bisericii noastre.

Punerea spre cinstire a acestor odoare de preţ a fost posibilă ca urmare a binecuvântării primite din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu respectarea prevederilor statutare ale Bisericii Ortodoxe Române.

Slujba de sfinţire a Bisericii „Martirilor şi mărturisitorilor din închisorile comuniste”, slujbă oficiată de către Înalt Preasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, cu participarea Preasfinţitului Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal – delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Înalt Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, a Preasfinţitului Episcop Andrei al Harghitei şi Covasnei şi a Preasfinţitului Părinte Emilian Crisanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Purtător de cuvânt Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna: Agent principal de poliţie penitenciară Gabriela BOGDAN

Sursa foto: doxologia.ro