5 iulie 2022

Ceremonial militar şi religios dedicat Zilei Unirii Principatelor Române

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luni, 24 ianuarie 2022, în Piaţa Civică, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Mihai Huleni, a participat, alături de primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, şi de subprefectul cu atribuţii de prefect, Nicolae Topoleanu, la ceremonialul militar şi religios dedicat împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment cunoscut în istorie drept „Mica Unire”.

„În urmă cu 163 de ani, românii au făcut un pas important în devenirea României moderne, prin alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza atât în Moldova (la data de 5 ianuarie), cât şi în Ţara Românească (la data de 24 ianuarie). Se configura, încă din 1859, posibilitatea înfăptuirii unui ideal străvechi al neamului românesc, acela al unităţii şi independenţei naţionale.

Unirea Principatelor Române, respectiv de alipirea Dobrogei (în urma Războiului de Independenţă) au fost elementele premergătoare celui mai relevant moment istoric din construcţia României moderne: 1 decembrie 1918, Marea Unire.

Astăzi, suntem prezenţi aici, în Piaţa Tricolorului din municipiul Tulcea, pentru a ne exprima respectul pentru cei care au contribuit, prin activitatea lor, la crearea identităţii naţionale.

Din păcate, actualul context pandemic ne refuză posibilitatea de a ne strânge mâinile unii altora, în tradiţionala Horă a Unirii, dar important este să fim împreună, să ne mândrim împreună cu valorile acestei ţări şi să simţim, cu toţii, româneşte.

Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să fim uniţi în cuget şi în simţiri, să înţelegem, cu toţii, că neamul românesc este caracterizat de tenacitate şi că poate merge mai departe, indiferent de încercările la care este supus.

Pentru că, aşa cum istoria ne-a demonstrat în repetate rânduri, uniţi suntem mai puternici!

La mulţi ani, dragi tulceni! La mulţi ani, dragi români!”, a declarat vicepreşedintele Mihai Huleni.