Publicat: 13 Noiembrie, 2019 - 18:44
Share

Ambasadorul Republicii Bulgariei, E.S. Dl Todor Churov, Ambasadoarea Republicii Franceze, E.S. Dna. Michèle Ramis și ambasadorul  Republicii Federale Germaniei, E.S. Dl. Cord Meier-Klodt, vor participa, duminică, 17 noiembrie, pentru al cincilea an consecutiv, la o ceremonie de comemorare comună, care va aduce omagiu militarilor bulgari, francezi și germani, căzuți la datorie, dar și tuturor civililor, victimelor  războiului și violenței.

Ceremonia va începe de la ora 10.00 cu o depunere de coroane la careurile bulgar și german din cimitirul Pro Patria (Şoseaua Olteniţei Nr. 7) și va continua de la ora 11.20 la careul francez din cimitirul militar Bellu (Şoseaua Olteniţei Nr. 1).

Semnificațiile zilei de 11 noiembrie

Bulgaria - “Arhangelova zadushnica”

În Bulgaria, ziua comemorării se numeşte “arhangelova zadushnica”. Zadushnica este o zi din calendarul ortodox în care bulgarii comemorează sufletele celor decedaţi, de unde şi denumirea de „zadushnica”, însemnând „pentru suflet/de dragul sufletului”. În fiecare an, în noiembrie, se sărbătoreşte „arhangelova zadushnica”. Această zi este dedicată sufletelor soldaţilor decedaţi în diferitele războaie din trecut. De aceea, ziua mai este numită şi „mazhka zadushnica“ – ziua comemorării sufletelor bărbaţilor. În această zi au loc comemorări în cimitirele militare şi la alte memoriale pentru a se aduce un omagiu eroilor care şi-au pierdut viaţa în războaie şi lupte pentru libertatea Bulgariei.

163 de soldaţi bulgari decedaţi în timpul Primului Război Mondial, sunt înhumaţi în cimitire la Babadag, Cocoş, Pitulaţi, Batogu, Sarinasuf şi Celic Dere.

 

Franța -  „Armistice”

Ziua de 11 noiembrie 1918, sfârşitul Primului Război Mondial, este sărbătorită în Franţa sub numele de „Armistice”. Primul armistiţiu de la Compiègne (în franceză Armistice de Rethondes) a fost încheiat la 11 noiembrie 1918 între Imperiul German şi cele două puteri occidentale, Franţa şi Marea Britanie. În prezent, armistiţiul este în continuare comemorat la 11 noiembrie, accentul fiind pus însă pe menţinerea păcii, prietenia între popoare și cinstirea memoriei eroilor. Din 2006, ziua de 11 noiembrie este, de asemenea, consacrată,  omagierii tuturor celor care s-au jertfit pentru Franța.

 

Cei 531 de soldaţi francezi căzuţi în timpul Primului Război Mondial sunt înhumaţi în cimitire din Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Slobozia şi Timişoara. Unii dintre aceştia au făcut parte din unitatea generalului Henri Mathias Berthelot în misiunea sa de asistenţă a armatei române între 1916 şi 1918, oferind consiliere și formări, dar și un prețios ajutor medical atât pentru militari, cât și pentru civilii români.

 

În Franța simbolul memoriei și a solidarității pentru veterani, victime de război, văduve și orfani este „Bleuet de France”. Acest simbol a fost ales deoarece albăstrelele („bleuet” în limba franceză) continuau să crească pe frontul de vest, devastat de bombe.

 

Germania - „Ziua comemorării victimelor războiului și violenței”

Ziua comemorării victimelor războiului și violenței a fost instituită de Uniunea Populară Germană pentru Întreţinerea mormintelor de război, înfiinţată în 1919 în memoria morţilor de război din Primul Război Mondial.

 

Prima ceremonie oficială a avut loc în anul 1922 la Berlin, în Reichstag. În anul 1934, liderii nazişti instituie prin lege ziua comemorării victimelor războiului și violenței ca zi de sărbătoare naţională, sub denumirea „Ziua comemorării eroilor”. După înfiinţarea Republicii Federale Germania, Uniunea Populară Germană pentru Întreţinerea mormintelor de război a reintrodus Ziua comemorării victimelor războiului și violenței, prima ceremonie având loc în anul 1950 în sala de plen a Bundestagului.

 

În urma unei convenţii între Guvernul federal, landuri şi marile culte religioase, a fost stabilită data pentru penultima duminică din anul bisericesc (evanghelic), respectiv cea de-a 33-a duminică a anului liturgic (romano-catolic). Uniunea Populară Germană pentru Întreţinerea mormintelor de război consideră această zi de comemorare o zi de doliu şi de tristeţe, chiar dacă de la război a trecut atâta vreme. Ziua comemorării victimelor războiului și violenței a devenit însă şi un apel la reconciliere, înţelegere şi pace. Nu tristeţea „forţată” a reprezentat esenţa Zilei comemorării victimelor războiului și violenței, ci s-a dorit marcarea în mod vizibil a solidarităţii între cei care nu au suferit pierderi şi familiile celor căzuţi.

 

În peste 1.000 de locuri din România sunt înmormântaţi circa 100.000 de soldaţi germani căzuți în cele două Războaie Mondiale (în mausolee, cimitire militare sau gropi comune). Cele mai importante cimitire se află la Iaşi (circa 6.000), Bătineşti-Țifeşti (circa 5.500), Bucureşti (3.908), Buzău (3.049), Galaţi (1.680), Brăila (1.359), Bordeşti (1.050), Soveja (956), Dragoslavele (642), Târgu-Jiu (600), Piteşti (402). În cimitirul soldaţilor germani ”Pro Patria” din Bucureşti - unde sunt înhumaţi 3.908 germani (2292 din Primul Război Mondial şi 1616 din al Doilea Război Mondial) - mai sunt înmormântați, printre alții, 300 foști soldați austro-ungari, precum și 165 bulgari. (Datele au fost oferite de Uniunea Populară Germană pentru Întreţinerea mormintelor de război)