Publicat: 1 Decembrie, 2020 - 08:48
Share

Aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale vor participa, marţi, începând cu ora 11,00, la ceremonia oficială în format restrâns, organizată de Ziua Naţională a României, în Piaţa Arcul de Triumf. Potrivit MApN, pe timpul ceremoniei se va ţine un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun, iar preşedintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori şi va susţine o alocuţiune.

Evenimentul nu va fi deschis publicului.
Ziua Naţională reprezintă, prin însăşi semnificaţia sa, un moment de întâlnire. Este o zi când avem cu toţii şansa de a recrea spiritul care a schimbat destinul ţării noastre pentru totdeauna.

România modernă a dat lumii savanţi, politicieni şi artişti care au modelat istoria şi cultura universală. Doctorul Nicolae Paulescu, cel care a descoperit ceea ce astăzi numim insulină; marele om politic Nicolae Titulescu, preşedinte al Ligii Naţiunilor, obligat la exil; Constantin Brâncuşi şi graţia infinită, atotcuprinzătoare a sculpturilor lui; geniul lui George Enescu - uriaş compozitor, pianist, violonist şi dirijor pe care Europa l-a iubit ca pe unul dintre marii săi artişti; Eugene Ionesco şi oglinda conştiinţei pe care teatrul lui o pune în faţa lumii, pe toate continentele; spiritul înalt al unor filosofi ca Emil Cioran sau Constantin Noica; spiritul vizionar al medicului care a inventat vaccinul împotriva holerei, Ion Cantacuzino; Traian Vuia şi numeroasele sale inovaţii aeronautice; dar şi Ştefan Odobleja, întemeietorul psihociberneticii şi al ciberneticii generalizate, marele gerontolog Ana Aslan sau Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu, doi dintre cei mai importanţi istorici ai religiilor pe plan mondial - sunt doar câteva dintre personalităţile îndreptăţite la memoria noastră, doar câteva dintre geniile care au demonstrat prin realizările lor că o naţiune se construieşte în primul rând prin educaţie şi prin cultură. Şi că educaţia şi cultura sunt valorile care au pus şi care au păstrat România pe harta lumii. Ziua Naţională reprezintă o reverenţă pentru toţi aceşti oameni de ştiinţă, artişti, istorici sau politicieni, şi un moment de mândrie pentru istoria care ne defineşte ca naţiune.

De aceea, pentru Teatrul Naţional din Timişoara, Ziua Naţională a României este o sărbătoare care ne solidarizează în jurul valorilor esenţiale ale umanităţii: responsabilitate, asumare, generozitate, civism.

Mesajul Teatrului Naţional din Timişoara cu ocazia Zilei Naţionale a României va fi exprimat prin cuvintele lui I.L. Caragiale, marţi, 1 decembrie, de la ora 18, când Teatrul Naţional va prezenta în transmisiune directă din Sala Mare spectacolul O scrisoare pierdută, regia artistică Ada Lupu Hausvater.

Spectacolul va putea fi vizionat în live streaming pe site-ul www.tntimisoara.com, pe pagina de facebook / Teatrul Naţional Timişoara şi pe YouTube.

Tag-uri Institutii: