Publicat: 21 Decembrie, 2017 - 17:05

Joi, 21 decembrie a.c., la toate instituţiile de învăţământ postliceale aparţinând Ministerului Afacerilor Interne au avut loc ceremonii de acordare a gradului de agent de poliţie/sergent major pentru cei peste 1500 de absolvenţi ai promoţiei decembrie 2017.

Aceştia au început pregătirea în luna septembrie a anului trecut şi reprezintă prima generaţie care a avut programa de învăţământ adaptată reducerii perioadei de şcolarizare de la 2 ani la 1 an, în conformitate cu prevederile pachetului de măsuri dispuse în vederea reducerii deficitului de personal de la nivelul MAI.

Astfel, începând de astăzi, numărul angajaţilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne va fi suplimentat cu 795 de poliţişti, 342 de jandarmi, 143 de poliţişti de frontieră şi 224 de pompieri.

Anul viitor vor intra în sistem aproximativ 7.800 de angajaţi, dintre care aproape 6.000 reprezintă promoţiile iulie 2018 şi decembrie 2018 ale instituţiilor de învăţământ din sistemul de apărare ordine publică şi siguranţă naţională. Totodată, conform Memorandumului aprobat în şedinţa de Guvern din luna octombrie a.c., peste 1.800 de persoane vor fi angajate din sursă externă.

În acest fel, se estimează ca deficitul de personal de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne de aproximativ 25.000 să se reducă, în următoarele 12 luni, cu cca 30%.

"Munca în Poliţie, Jandarmerie, la Frontieră sau la Pompieri nu este una uşoară. Acest sistem al ordinii şi siguranţei publice are valorile şi principiile lui, iar dumneavoastră nu sunteţi nişte simpli angajaţi la stat, simpli bugetari. Dumneavoastră sunteţi de astăzi militari sau funcţionari publici cu statut special ai statului român. Iar pentru a ocupa această demnitate aţi depus un jurământ care vă obligă. Nu faţă de şefii dumneavoastră vremelnici, ci faţă de ţară şi faţă de români. (...) Am speranţa că alegerea voastră nu a vizat un loc călduţ de muncă, pentru că nu veţi găsi aşa ceva! Veţi găsi în schimb echipe de oameni dedicaţi profesiei, echipe de camarazi şi de profesionişti de la care veţi avea de învăţat. Fiţi modeşti, dar curioşi! Fiţi ambiţioşi şi nu vă pierdeţi optimismul specific vârstei!" le-a transmis ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela DAN, tinerilor absolvenţi ai şcolilor de învăţământ postliceale aparţinând MAI.

*** Reamintim că, în MAI, există două instituţii de învăţământ care pregătesc agenţi de poliţie (şcoala de Agenţi de Poliţie 'Vasile Lascăr' Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan" Cluj Napoca), două instituţii de învăţământ care pregătesc subofiţeri jandarmi (Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi 'Grigore Alexandru Ghica' Drăgăşani şi şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi 'Petru Rareş' Fălticeni), o instituţie de învăţământ care pregăteşte subofiţeri pompieri (şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă 'Pavel Zăgănescu' Boldeşti) şi o instituţie de învăţământ care pregăteşte agenţi pentru Poliţia de Frontieră (Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră 'Avram Iancu' Oradea).

Tag-uri Nume: