5 octombrie 2022

Cetăţean prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă sub acuzaţia de trafic de influenţă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 12 ianuarie 2021, a inculpatului persoană fizică fără calitate specială, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii decembrie 2021, inculpatul ar fi pretins de la administratorul unei societăţi comerciale un comision cuprins între 7 şi 15% (aproximativ 107.047 lei – echivalentul a 21.625 euro) din suma pe care societatea o avea de încasat de la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti SA, pentru a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se înţeleagă că o are asupra conducerii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti SA, astfel încât plăţile să fie făcute înainte de scadenţă şi fără întârzieri.

La data de 12 ianuarie 2022, inculpatul a primit o parte din suma pretinsă, respectiv 9.000 euro, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 13 ianuarie 2022, inculpatul este prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Comunicat de presă – Direcţia Naţională Anticorupţie