13 august 2022

Cetăţeni indieni implicaţi în traficul de migranţi, depistaţi de poliţiştii de frontieră timişeni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii de frontieră din cadrul Biroului Combaterea Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timiş şi al Sectorului P.F. Lunga, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, au reţinut mai mulţi cetăţeni din India, implicaţi în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi.

Astfel, de la sfârşitul lunii februarie a.c., poliţiştii de frontieră, coordonaţi de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, au derulat un complex de măsuri informativ-operative, în vederea reţinerii unor persoane care ar avea în preocupare traficul de migranţi. Pe timpul investigaţiilor derulate, s-a stabilit că cei în cauză, cetăţeni din India, adăposteau în diferite locaţii conaţionali pe care apoi îi ajutau să treacă ilegal frontiera.

În data de 26.02.2022, în urma unor acţiuni preventive, au fost opriţi şi legitimaţi în municipiul Timişoara, doi cetăţeni din India, care nu îşi justificau prezenta în zonă, fapt pentru care au fost conduşi la sediul ITPF Timişoara pentru verificări.

În continuarea cercetărilor, în data de 27.02.2022, poliţiştii de frontieră din cadrul STPF Timiş au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară emis de Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş, la un imobil din municipiul Timişoara.

Pe timpul percheziţiei efectuate au fost descoperite adăpostite în imobil un număr de 15 persoane cetăţeni din India, parte dintre ei cu documente temporare de identitate pentru solicitanţii de azil.

În urma investigaţiilor efectuate şi a audierii celor în cauză, a rezultat faptul că două persoane, K.A. şi S.J., cetăţeni indieni, au închiriat imobilul din municipiul Timişoara cu scopul de a adăposti conaţionali şi de a-i ajuta să treacă ilegal frontiera. Cei doi sunt cercetaţi pentru trafic de migranţi, iar faţă de K.A., cetăţean indian, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile şi pentru S.J., s-a dispus măsura arestului la domiciliu pentru 30 zile.

Câteva zile mai târziu, la data de 06.03.2022, poliţiştii de frontieră de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Lunga au depistat pe DN 59 C, între localitatea Teremia Mare şi Comloşu Mare, trei persoane, doi adulţi şi un minor, care se deplasau spre linia de frontieră. Persoanele au fost conduse la sediul sectorului pentru cercetări. În urma verificărilor efectuate, a rezultat că una dintre persoane este S.J., care a încercat să treacă ilegal frontiera în scopul sustragerii de la tragere la răspundere penala sau de la executarea unei pedepse ori a unei măsuri educative privative de libertate (având în vedere că pe numele său era emisă măsura arestului la domiciliu).

Persoana în cauză a fost preluată de poliţiştii din cadrul I.P.J. Timiş, iar în data de 08.03.2022, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş, a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

PURTĂTOR DE CUVÂNT ITPF TIMIŞOARA: Agent şef principal de poliţie LES MIHAELA