28 noiembrie 2021

Cetăţenii şi ONG-urile pot trimite recomandări pentru Programul de activitate al Curţii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Curtea de Conturi a României oferă cetăţenilor şi societăţii civile oportunitatea de a contribui la pregătirea Programului de activitate al instituţiei pentru anul 2022. Astfel, în perioada 8 – 30 noiembrie 2021, cei interesaţi de auditul public extern realizat de Curtea de Conturi asupra modului de gestionare a resurselor publice pot trimite recomandări de teme pe adresa de e-mail dedicată acestei acţiuni: propuneri.program2022@rcc.ro. Propunerile vor fi analizate de structurile de specialitate ale instituţiei supreme de audit, urmând ca aspectele relevante aflate în sfera lor de competenţă să fie incluse în Program.

Prin acest demers, Curtea de Conturi doreşte să obţină o viziune de ansamblu asupra nevoilor publicului larg, mai ales în ceea ce priveşte auditul performanţei în diferitele domenii de activitate.

„Instituţia supremă de audit din România mizează pe suportul cetăţenilor şi al societăţii civile în consolidarea activităţii sale de audit. Doar printr-un dialog constant cu toate părţile interesate putem să creştem relevanţa misiunilor Curţii”, a transmis Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi.

Instituţia supremă de audit din România reafirmă angajamentul privind consolidarea responsabilităţii, a transparenţei instituţionale în relaţia cu cetăţenii şi a integrităţii entităţilor publice. Aceste principii sunt însuşite prin standardele ISSAI 12 şi ISSAI 20 emise de către Organizaţia Internaţională a Instituţiilor Supreme de Audit (INTOSAI).

INTOSAI este o organizaţie autonomă, independentă, apolitică şi neguvernamentală, cu statut consultativ special la Consiliul Economic şi Social (ECOSOC) al Naţiunilor Unite. Unul dintre obiectivele strategice al acestui cadru de cooperare la nivel internaţional este dezvoltarea de standarde profesionale unitare în domeniul auditului finanţelor publice. Organizaţia numără 195 de membri cu drepturi depline, între care şi Curtea de Conturi a României.

ISSAI 12 – Valoarea şi beneficiile Instituţiilor Supreme de Audit – pentru a face o diferenţă în vieţile cetăţenilor
ISSAI 20 – Principii privind transparenţa şi responsabilitatea