28 septembrie 2021

Cheltuielile angajate de formaţiunile politice în primul semestru al anului 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoştinţă publică faptul că, urmare a monitorizării informaţiilor referitoare la cheltuielile angajate de formaţiunile politice din subvenţiile de la bugetul de stat, realizată de Serviciul de urmărire a respectării destinaţiei subvenţiilor din cadrul Autorităţii Electorale Permanente, precum şi a informaţiilor transmise de partidele politice, s-a constatat că în Semestrul I al anului 2021, au fost angajate cheltuieli în procent de 50,08% din totalul sumelor încasate.

Precizăm, totodată, că, în primul semestru al anului 2021 au fost virate în conturile formaţiunilor politice sume în valoare de 91.069.012,34 lei, reprezentând subvenţii de la bugetul de stat.

În structura cheltuielilor angajate din subvenţia de la bugetul de stat, ponderea cea mai mare au avut-o cheltuielile pentru presă şi propagandă, după cum urmează: Partidul Social Democrat – 66,95%; Partidul Naţional Liberal 66,83%. La partidul PRO ROMÂNIA cheltuielile cu chiriile şi utilităţile au reprezentat 37,22%, iar la UNIUNEA SALVAŢI ROMÂNIA şi PARTIDUL MIŞCAREA POPULARĂ cheltuielile cu personalul au reprezentat 51,31%, respectiv 45,46% din totalul cheltuielilor angajate.

Situaţia detaliată şi analiza grafică a cheltuielilor angajate de formaţiunile politice în Semestrul I al anului 2021 exprimate atât în sume fixe cât şi în procente, se regăseşte şi pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente www.finantarepartide.ro.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, domnul Constantin-Florin Mituleţu-Buică, reafirmă cu această ocazie angajamentul asumat în anul 2019 de către AEP privind transparenţa şi integritatea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale şi, totodată, dovedeşte că finanţarea partidelor poate fi publică. Mai mult decât atât, începând cu anul 2022, transparenţa va fi extinsă asupra întregului proces de finanţare a formaţiunilor politice, inclusiv în ceea ce priveşte sumele primite din surse de finanţare private.

Oficialul AEP mulţumeste pe această cale partidelor politice pentru deschiderea manifestată în vederea asigurării transparenţei cu privire la cheltuielile efectuate din bani publici.

ANEXA 1: Situaţia cheltuielilor exprimate în procente;

ANEXA 2: Situaţia cheltuielilor exprimate în sume fixe.