Publicat: 29 Octombrie, 2020 - 08:56
Share

Aproape 80% dintre chilieni au votat, în cadrul unui referendum, pe 25 octombrie, pentru o nouă constituție care să înlocuiască legea de bază aprobată în 1980, sub dictatura militară a generalului Augusto Pinochet

 

50,9% dintre alegători au participat la votul istoric - mai mult decât la ultimele alegeri prezidențiale din 2017.

 

Speranțe mari se bazează pe noua lege de bază. "Până acum, constituția ne-a împărțit. Acum trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că noua constituție creează condiții pentru unitate și stabilitate", a declarat șeful statului, Sebastian Piñera, într-un discurs, după vot.

 

De asemenea, a fost supusă la vot metoda de formare a unei Adunări Constituante, care să scrie o constituție menită să unească chilienii. Majoritatea cetățenilor țării au decis că toți cei 155 de membri vor fi aleși prin vot. În același timp, o cerință obligatorie este ca Adunarea Constituantă să includă un număr aproape egal de bărbați și femei.

 

Alegerile vor avea loc în luna aprilie a anului viitor. Un referendum privind adoptarea unei noi constituții este programat pentru prima jumătate a anului 2022. Legea principală va include numai acele articole care sunt susținute de două treimi din membrii Adunării Constituante.

 

În numele egalității sociale

Adoptarea unei noi constituții a fost una dintre cererile participanților la demonstrațiile în masă care au măturat statul Chile anul trecut. Protestele au început la Santiago de Chile, pe 14 octombrie, după ce tarifele metroului au crescut, în medie, cu 30 de pesos (0,04 dolari) și, apoi, s-au răspândit în alte orașe din țară. Ciocnirile și revoltele care au însoțit protestele au ucis cel puțin 20 de persoane.

La protestele de anul trecut au participat nu numai segmentele sărace și marginalizate ale populației - cel mai mare protest din Capitala, potrivit autorităților, a adunat peste 1 milion de oameni, în timp ce, în total, există aproximativ 8 milioane de oameni care trăiesc în oraș. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pentru 2017, cei mai bogați 20% dintre chilieni câștigă de 10,3 ori mai mult decât cei mai săraci 20%, cu o medie de 5,4 în rândul țărilor membre ale organizației.

Este necesară o nouă constituție pentru a combate inegalitatea, spun susținătorii unei modificări a legii de bază. În opinia lor, documentul actual nu permite reformele pe care societatea le cere, inclusiv educația și pensiile. Astăzi, în ciuda reformei efectuate în 2015, categorii limitate de cetățeni pot obține studii superioare gratuite în Chile, în timp ce costul educației în raport cu salariul mediu rămâne ridicat și îl face inaccesibil pentru mulți. Sistemul de pensii, care este condus de fonduri private, este, de asemenea, puternic criticat pentru beneficiile sale reduse. O parte semnificativă a sectoarelor de sănătate, educație și utilități se află în mâinile unor firme private.

 

Regimul Pinochet a urmat un model neoliberal de dezvoltare economică, iar constituția sa a a fost mai mutl creata pentru elita conducătoare. Susținătorii noii legi de bază vor să pună în ea bazele unui stat al bunăstării.

 

Moștenirea regimului militar

De la restabilirea democrației în Chile, legea de bază a fost modificată de mai multe ori, deși procedura consacrată în constituție, în sine, face procesul de aprobare extrem de dificil. Cele mai notabile schimbări au fost făcute în 1989, când articolele care restricționează pluralismul politic și care permiteau persecuția politică au fost abolite și, în 2005, când, în special, forțele armate au pierdut capacitatea de a numi unii dintre senatori. Însă, pentru mulți cetățeni ai acestui Stat latino-american, principala problemă a constituției actuale nu este nici măcar textul acesteia, ci de către cine a fost scrisă și aprobată.

 

Anii generalului Augusto Pinochet constituie pagini întunecate din istoria țării pentru majoritatea chilienilor, iar astăzi o parte semnificativă a societății, în special tinerii, respinge tot ceea ce amintește de acea vreme. Imagini ale armatei care patrulau pe străzile din Santiago în timpul valului de proteste și revolte de anul trecut a fost asociată instantaneu cu regimul militar și a generat mai multă indignare pe rețelele sociale.

Pinochet a murit în 2006 înainte de sfârșitul proceselor sale din cauza uciderilor și torturilor opozanților. Respingerea constituției pe care a aprobat-o aceasta persoana de tristă amintire, este văzută de mulți ca restabilirea justiției mult așteptate.

Ciprian Pop

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: