28 noiembrie 2021

China a retrogradat relațiile diplomatice cu Lituania la rolul de însărcinat cu afaceri

harta China
Distribuie pe rețelele tale sociale:
China a retrogradat relațiile diplomatice cu Lituania la rolul de însărcinat cu afaceri
Această măsură a fost cauzată de deschiderea unei reprezentanțe a Taiwanului în Lituania.
Guvernul chinez a decis să degradeze relațiile diplomatice cu Lituania la nivelul de însărcinat cu afaceri. Mișcarea a fost determinată de deschiderea unei reprezentanțe a Taiwanului în Lituania, a informat duminică China Central Television.

Potrivit sursei citate, Beijingul consideră deschiderea unei reprezentanțe a Taiwanului în Lituania ca o încălcare a principiului unei singure Chine și a integrității sale teritoriale, precum și o ingerință în afacerile sale interne. „China exprimă în acest sens o nemulțumire și un protest puternic și a decis să coboare relațiile diplomatice chino-lituaniene la nivelul de însărcinat cu afaceri”, semnalează postul de televiziune, facand mentiune la un comunicat al unui reprezentant oficial al Ministerului de Externe al Chinei Populare.

„Ținând cont de faptul că baza politică a relațiilor diplomatice dintre China și Lituania la nivel de ambasador a fost distrusă, guvernul RPC a fost nevoit să coboare relațiile diplomatice cu partea lituaniană la nivel de Charge dÁffaires pentru a-și apăra suveranitatea și pe baza normele relaţiilor internaţionale”, a precizat într-un comunicat Ministerul de Externe al RPC.

Chargé d’Affaires este funcția de șef al unei misiuni diplomatice. Potrivit Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, clasa de însărcinat cu afaceri este al treilea rang de șefi de misiuni diplomatice după ambasadori și trimiși plenipotențiari.

Pe 18 noiembrie, la Vilnius a fost deschisă o reprezentanță a Taiwanului. Nu va avea statut diplomatic, dar va putea presta servicii consulare. Erik Huang, care conduce un birou similar din Riga,  a fost numit în funcția de șef al acestuia. Lituania se așteaptă să își deschidă reprezentanța în Taiwan la începutul anului 2022.

China și-a chemat ambasadorul din Lituania în august, iar pe 3 septembrie, Ministerul de Externe al Lituaniei a anunțat chemarea ambasadorului sau de la Beijing. China a folosit, de asemenea, pârghii economice: a suspendat transportul feroviar de marfă către Lituania și a redus limita de credit pentru întreprinderile lituaniene.

Ciprian Pop