27 septembrie 2022

China cheamă Armenia și Azerbaidjan la dialog politic

harta China
Distribuie pe rețelele tale sociale:
China speră că Armenia și Azerbaidjanul vor rezolva diferențele prin dialog politic și, de asemenea, vor respecta acordurile de încetare a focului la care au ajuns după războiul de 44 de zile din Karabakh din toamna anului 2020.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a cerut Armeniei și Azerbaidjanului să rezolve diferențele prin dialog politic și să respecte acordurile de încetare a focului.
Acest lucru a fost anunțat astăzi, 8 august, la un briefing pentru jurnaliști de către reprezentantul oficial al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, potrivit agenției de presă de stat Xinhua.
Beijingul a atras atenția asupra rapoartelor privind o escaladare recentă a situației pe linia de contact din Nagorno-Karabakh, a declarat Ministerul chinez de Externe.
„Armenia și Azerbaidjan sunt parteneri prietenoși ai Chinei. Sperăm ca ambele părți să respecte acordurile de încetare a focului încheiate și să evite escaladarea în continuare a situației și, de asemenea, să poată rezolva contradicțiile și diferențele prin dialog politic”, a subliniat Ministerul chinez de externe.
Săptămâna trecută a avut loc o escaladare bruscă în Nagorno-Karabah, zona de responsabilitate a contingentului rus de menținere a păcii din regiune. În dimineața zilei de 3 august, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a anunțat moartea militarilor săi în regiunea Lachin, după care a declanșat Operațiunea „Răspuns”, încălcând grav regimul de încetare a focului în mai multe secțiuni ale liniei de apărare la un moment dat. Forțele armate azere au folosit drone de atac, drept urmare doi soldați ai Armatei de Apărare din Nagorno-Karabah au fost uciși și 19 răniți. Președintele republicii nerecunoscute Artsack, Arayik Harutyunyan, a anunțat o mobilizare parțială.
Ciprian Pop