13 aprilie 2021

China depășește SUA în privința cantității de petrol rafinat, pe fondul creat de pandemie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Țara asiatică și-a crescut capacitățile de procesare, în timp ce americanii le-au redus, din cauza scăderii cererii.

SUA a înregistrat o scădere a cererii de combustibili fosili în 2020, ceea ce a provocat o scădere a tuturor activităților legate de petrol, arată datele publicate de Administrația SUA pentru informații energetice. Între timp, China a profitat de scăderea prețurilor „aurului negru” pentru a-și crește capacitatea de rafinare și a prelucrat mai mult petrol brut decât SUA, pentru o mare parte anului trecut.

În acest fel, China a devenit, în timpul pandemiei, „cea mai mare rafinărie din lume” și a înlocuit SUA, după cum aprecia joi portalul de informații din domeniul petrolier „oil.eu„. Guvernul chinez a plătit chiar rafinării locale pentru a crește nivelul de producție, a adăugat sursa.

Deși este probabil ca SUA să depășească din nou China în ceea ce privește volumul de rafinare până la sfârșitul anului, prognozele cererii pe termen lung indică o tendință de scurtă durată, care se va inversa în curând din nou, deoarece cererea de țiței din Asia continuă să crească.

Pandemia și alte cauze ale reducerii activității sectorului

Rafinăriile din SUA și-au pierdut impulsul din cauza pandemiei. Astfel, multinaționala Shell a suspendat producția la rafinăria Convent, din Louisiana, în ultimele luni ale anului 2020. Aceeași locație avea de 35 de ori capacitatea totală de rafinare a Chinei când a fost deschisă în 1967, ceea ce arată cât de drastică a fost schimbarea.

Coronavirusul nu a fost singurul motiv pentru scăderea producției de combustibil în SUA Deja, la începutul acestui an, activitatea din rafinăriile locale a fost îngreunată de furtuna puternică care a lovit statul Texas. În timpul furtunii din februarie, rafinarea a scăzut la cele mai reduse niveluri din 2008. Acest lucru s-a datorat, în mare parte, conductelor prăbușite care i-au obligat pe producători să reducă prelucrarea cu 2,6 milioane de barili pe zi.

Între timp, China a prelucrat aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi în noiembrie. Noua fabrică a companiei petrochimice Rongsheng din Zhejiang a preluat o mare parte din acest volum. În plus, China are în construcție cel puțin patru rafinării mari, iar unele se vor specializa în producția de componente de bază din plastic, cum ar fi etilena și propilena.

În urmă cu o săptămână, oficialii americani, citați de The Wall Street Journal, au văzut o „provocare în două dintre prioritățile de politică externă ale administrației Biden”, în ceea ce privește importurile de petrol ale Chinei din state partenere, că Venezuela și Iran. Potrivit datelor publicate de sursa citată, aceste cifre au crescut dramatic în ultimele luni, lucru pe care autoritățile chineze l-au negat, totuși, sâmbăta trecută, spunând că Beijingul nu a importat petrol iranian în primele două luni ale acestui an.

Autor: Ciprian Pop
Foto: ProMinet