30 iunie 2022

China folosește „pașapoarte sanitare” pentru a preveni un protest popular

harta China
Distribuie pe rețelele tale sociale:
China folosește infrastructura de supraveghere creată de pandemie pentru a preveni protestele populare. Poliția a pus „în roșu” pașaportul de sănătate a sutelor de deponenți bănci care se mobilizează pentru a accesa fondurile pe care autoritățile centrale le-au înghețat.
Pentru a accesa transportul în comun și vizitarea în anumite spații publice, precum restaurante și centre comerciale, este necesar să aveți pașaportul de sănătate în modul „cod verde”. În caz contrar, cetățenii nu pot călători prin țară.
Deponenții erau programați să călătorească în provincia Henan săptămâna aceasta din toată China pentru a protesta împotriva blocării de aproape două luni a accesului la depozite de 178 de milioane de dolari, care a făcut ca mai multe companii să nu poată plăti lucrătorii și persoanele fizice fără a avea acces la economii.
„Suntem încătușați digital”, a spus un deponent din provincia Sichuan.
În urma pandemiei, unele regiuni din China au cerut călătorilor să-și înregistreze planurile online.
Un bărbat pe nume Liu, care locuiește în provincia Hubei, a aflat că, codul său de sănătate a fost setat la „roșu” în dimineața zilei de 12 iunie, după ce s-a înregistrat cu o zi înainte pentru a călători în Henan.
Liu trebuia să călătorească la un protest programat luni în capitala provinciei Henan, Zhengzhou, unde spera să-și recupereze banii. Protestul ar fi fost cea mai recentă dintre numeroasele astfel de demonstrații din Henan din ultimele luni.
Peste 200 de deponenți au fost blocați în mod similar atunci când codurile lor de sănătate au devenit „roșii”, potrivit membrilor unui grup WeChat (versiunea locală chinezească a WhatsApp).
Nu s-a putut stabili dacă schimbarea codului a avut ca scop blocarea protestatarilor sau dintr-un alt motiv, dar trei deponenți au spus că „cunosc persoane care s-au înscris să călătorească în Henan, care nu aveau legătură cu fondurile înghețate, ale căror coduri nu au fost transformate” în roșu”.
Yu Zhou Xin Min Sheng Village Bank, Shangcai Huimin Country Bank și Zhecheng Huanghuai Community Bank au înghețat depozitele pe 18 aprilie, spunând clienților că actualizează sistemele interne.
Liu a spus că fiul ei nu va putea merge la școală dacă codul său nu revine în curând la „verde”. „Nu pot face nimic, nu pot merge nicăieri. Te tratează ca pe un criminal. Acest lucru îmi încalcă drepturile omului”, a spus Liu.
Wang Qiong, care locuiește în orașul central Wuhan, a descoperit că pașaportul său de sănătate a devenit „roșu” după ce s-a înregistrat pentru a călători în Henan pe 11 iunie. „Poliția avea datele mele de identitate de ultima dată când am fost la proteste în aprilie”, a spus Wang, care a susținut că a pierdut accesul la 2,3 milioane de yuani (341.550 de dolari).
Alți deponenți au spus că au putut ajunge la Zhengzhou cu trenul și mașina, dar codurile lor au devenit „roșii” imediat ce au scanat codurile de sănătate în dispozitive de scanare ale orașului.
A consemnat Ciprian Pop