4 februarie 2023

China înregistrează cele mai scăzute temperaturi de când fac măsurători

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un val de frig excepțional a lovit China de la începutul lunii ianuarie și acoperă două treimi din țară. La Beijing, o stație meteorologică din sudul capitalei, în funcțiune din 1912, înregistrează cele mai scăzute temperaturi obținute vreodată, cu -19°C.

Aceasta este cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în China de la deschiderea stațiilor de măsurare a temperaturii. Recordul național anterior de frig (neînregistrat) a fost de -52,3°C, la 13 februarie 1962.

La granița cu Siberia Rusă, temperaturile au scăzut sub -50°C la nivel local, până la -53°C în cea mai nordică provincie Heilongjang. Aceste temperaturi sunt cu 15°C sub normele sezoniere din provincie.

Orașul de coastă Shanghai a avut două zile fără topirea zăpezii. Temperatura a scăzut la aproximativ -9°C, ceea ce ar fi aproape de recordul de frig absolut de -10°C măsurat în acel oraș la 31 ianuarie 1977.

Institutul meteorologic chinez a emis ieri „alertă rosie” pentru frig extrem, prognozând scăderi abrupte ale temperaturilor și rafale puternice de vânt în cea mai mare parte a centrului și estului țării.

China are un sistem de alertă meteo în patru culori, cu roșul reprezentând cel mai înalt nivel, urmat de portocaliu, galben și albastru.

În unele zone din Jilin temperatura ar putea scădea cu peste 16 grade. În zonele menționate sunt așteptate rafale puternice de vânt. Institutul de meteorologie a avertizat cu privire la impactul valului de frig asupra agriculturii și i-a sfătuit pe cetățeni să ia măsuri de precauție împotriva schimbării temperaturii și a vântului.

Valul de frig are origine siberiana. În fiecare iarnă, Siberia se confruntă cu temperaturi între -50 și -55°C în timpul nopții arctice lungi, în timp ce temperaturile nu depășesc -30 până la -40°C după-amiaza.

În Siberia frigul este extrem, iar în Iakutia temperaturile actuale îl fac cel mai intens val de frig din 1982. Cele -62°C înregistrate în urmă cu două săptămâni constituie un record lunar pentru stația Zhilinda de la inaugurarea actualei stații meteo în 1942.
A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto Today Times Live