Publicat: 18 Octombrie, 2017 - 10:46
Share

Miercuri a început Congresul Partidului Comunist Chinez, în care se va decide conducerea țării pentru următorii 5 ani. Lucrările acestui congres extrem de important au fost deschide de președintele chinez Xi Jiping.

Șeful statului chinez a deschis întâlnirea cu o promisiune de a construi "o țară socialistă modernă" ce nu va copia niciodată sistemele politice din altă țări și care va rămâne deschisă către restul lumii.

Acest congres va culmina alegerea următorului Birou Politic al Partidului Comunist, for ce va conduce și va seta direcția țării pentru următorii 5 ani. 

China va ușura accesul investițiilor străine pe piața sa și va extinde accesul la sectorul serviciilor, în același timp întărind firmele de stat, a spus liderul de la Beijing la deschiderea Congresului.

Lucrările acestui congres, care se desfășoare în mare parte cu ușile închise, sunt urmărite cu mare atenție și înfrigurare de toată lumea pentru a vedea direcția pe care China o ia pentru viitor și dacă se produc schimbări importante sau sunt date semnale privind politicile adoptate de comuniștii chinezi.

Xi Jinping a reușit să își consolideze foarte strâns puterea imediat după ce a preluat conducerea țării în 2012, închizându-și mulți adversari politici pentru acuzații de corupție. În plus, a restructurat armata și a asigurat poziția țării pe plan mondial.

Atenția la congres va fi pusă pe felul în care își va folosi Xi Jinping autoritatea dobândită pentru a își spori puterea. Există multă teamă că acesta va dori să spargă obșinuința liderilor chinezi de a conduce țara câte 2 mandate de 10 ani și va dori să rămână la putere și după 2022 și dacă va dori să fie "încoronat" în constituția partidului la un nivel pe care l-au mai avut lideri precum Mao Zedong sau Deng Xiaoping.