Publicat: 18 Martie, 2013 - 20:33

China a devenit al cincilea exportator de arme din lume, deţinând un procent de 5% din comerţul mondial, depăşind Marea Britanie, transmite Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm.

Este pentru prima oară din 1950 când Marea Britanie nu mai figurează printre primele 5 locuri mondiale, informează SIPRI. Exporturile chineze de armament au crescut cu 162% în perioada 2008-2012, faţă de precedenţii cinci ani, peste jumătate din acestea mergând în Pakistan.

"Ascensiunea Chinei a fost determinată, în principal, de achiziţii importante de arme din Pakistan", a declarat într-un comunicat Paul Holtom, director de cercetare la SIPRI.

După Pakistan, China a devenit un furnizor semnificativ şi pentru alte state importante precum Myanmar, Bangladesh sau Venezuela.

Comerţul mondial de arme a crescut cu 17% în perioada 2008-2012, faţă de precedenţii cinci ani, potrivit raportului, care adaugă că SUA şi Rusia au rămas principalii exportatori, cu 30% şi, respectiv, 26% din piaţă, urmate de Germania şi Franţa.