Publicat: 3 Iunie, 2019 - 12:06
Share

Urmare a unei recente escaladări a tensiunilor dintre China și Statele Unite în plan economic și nu numai, în ultima perioadă, Ministrul Apărării din țara asiatică, Wei Fenghe, a pledat pentru o relație bilaterală caracterizată prin “coordonare, cooperare și stabilitate intre Beijing și Washington”.

Vorbind sâmbătă la cea de-a 18-a ediție a forumului Shangri-La, care are loc în Singapore, demnitarul chinez a avertizat că un război între cele două super-puteri ar fi un "dezastru" cu consecințe asupra lor și asupra restului lumii.

"Sperăm că partea americana va colabora cu noi pentru același obiectiv, va respecta principiile ne-confruntării, respectului în relațiile internaționale și cooperării în beneficiul reciproc", a subliniat  Wei Fenghe în contextul acestui forum care s-a finalizat sâmbătă după trei zile de dezbateri .

În același forum, Secretarul american al Apărării, Patrick Shanahan, a afirmat despre China “ca aceasta tara este responsabilă pentru instabilitatea pe continentul asiatic” și a chemat pe aliații Washingtonului din regiune “să-și mărească cheltuielile pentru securitate”. Este inutil sa precizez ca, armamentul, în aceasta ecuație strategica, este furnizat tot de Washington, deci “mitul dușmanului chinez” este mai mult o construcție economica de care sa beneficieze complexul militaro-industrial american.

În cadrul evenimentului din Singapore, demnitarul chinez a reiterat poziția țării sale în ceea ce privește disputa comercială cu Statele Unite, declarând că Beijing-ul “este dispus să dialogheze, dar și sa lupte până la capăt", dacă va fi necesar.

"În ceea ce privește fricțiunea comercială inițiată de Statele Unite, dacă doresc să vorbim, vom ține ușa deschisă. Dacă vor să lupte, suntem gata”, a adăugat el.

Beijingul și Washingtonul se află într-un război comercial declarat acum un an de către președintele american, Donald Trump, și de atunci ambele națiuni au majorat treptat tarifele la importurile de la adversar.

Tensiunea din relațiile acestor două țări se datorează și altor aspecte, cum ar fi, de exemplu, sprijinului SUA pentru Taiwan în încercările sale separatiste.

La întâlnire, Wei a mai avertizat și că nici o încercare de a diviza China nu va reuși și că intervenția străină în Taiwan este sortită eșecului.

Ciprian POP

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: