21 octombrie 2021

China primește o delegație oficială a talibanilor afgani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Până acum, principalul obiectiv militar al dronelor americane în Afganistan era mulahul Baradar, iar in aceste zile îl vedem pozand la Beijing alături de șeful diplomației chineze, Yang Yi.

O delegație de rang înalt a talibanilor afgani s-a întâlnit în această dimineață cu înalți oficiali din ministerul chinez al afacerilor externe, in Capitala Chinei.

Cu puțin înainte, șeful diplomației pakistaneze, Mehmood Qurechi, a vizitat Beijingul, însoțit de directorul general al ISI, serviciul secret pakistanez.

Odată cu sprijinul Pakistanului, un acord între China și talibani este conceput pentru a deschide noi căi către Drumul Mătăsii din Asia Centrală și pentru a elimina influența americană în regiune.

China recunoaște aproape oficial talibanii din Afganistan drept principala forță politică și militară a țării. Oficial, Beijingul spune că va lucra pentru pace și stabilitate într-un Afganistan liber de forțe străine, investind în infrastructura de bază și conectând țara la „Noul Drum al Mătăsii”.

Beijingul a oferit talibanilor un pachet de ajutor cuprinzător care include o rețea de drumuri și căi ferate în schimbul unei păcii durabile și a excluderii permanente a Statelor Unite și a aliaților săi din țară.

Este un calvar pentru uiguri și confruntarea dintre sunniți și șiiți. China este acuzată că a suprimat uigurii din Xinjiang, în timp ce a cooperat cu talibanii din Afganistan și și-a întărit relațiile cu Iranul.

Redactor Ciprian Pop