7 august 2022

China trimite un distrugător în largul coastei Taiwanului înainte de vizita lui Pelosi

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Sosirea președintelui Camerei Reprezentanților SUA pe insulă face ca bursele asiatice să cadă din cauza fricii unei posibile destabilizari în regiune dacă China va riposta
China avertizează SUA despre posibila vizită a lui Pelosi în Taiwan: „veți plăti prețul și vom lua măsuri”, spune Beijingul.
O navă distrugătoare a armatei chineze a fost staționată în această dimineață la aproximativ 80 de kilometri de coasta insulei Lanyu, situată la sud-est de Taiwan, a informat marți agenția de presă a insulei „CNA”, citând surse militare.
Sursele militare citate de agenție au asigurat că, în plus, alte distrugătoare, nave cu echipamente electronice sofisticate pentru culegere de informații și fregate cu rachete la bord ale Armatei de Eliberare a Poporului (Armata Chinei) au fost văzute „în ultimele două zile” în apele din apropierea insulei menționate mai sus.
Distrugătorul chinez detectat în sectorul maritim Lanyu, cunoscut și sub numele de „Insula Orhideelor”,  are o rază de supraveghere de 380 de kilometri la nivelul mării și de până la 560 de kilometri dacă monitorizează spațiul aerian din jurul său. Între timp, mai multe avioane de luptă chineze au zburat lângă linia mediană care desparte strâmtoarea Taiwan.
Ministerul Apărării al insulei a explicat că a folosit „metode comune de informații, supraveghere și recunoaștere pentru a înregistra și controla posibilele mișcări ale inamicului”. Apropierile ambarcațiunilor militare chinezești au loc atunci pe fundalul vizitei președintei Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi.
Vizita președintelui Camerei Reprezentanților a Statelor Unite în Taiwan a făcut ca piețele de valori asiatice să se prăbușească marți, deoarece investitorii sunt îngrijorați de riscul unei escaladări cu China.
Comercianții, deja încordați după o serie de anunțuri care arătau că economiile încep să sufere de pe urma creșterii inflației și a creșterii ratelor dobânzii de către băncile centrale, se tem acum de destabilizarea în regiune dacă China va riposta la vizita lui Pelosi.
Președintele Camerei este cel mai înalt oficial american care a vizitat Taiwanul după predecesorul său, Newt Gingrich, în 1997. Beijingul, care consideră insula parte a teritoriului său și a promis că într-o zi o va lua înapoi, a avertizat că va avea în vedere o astfel de vizită ca o provocare și a făcut declarații puternice în ultimele zile.
Deși majoritatea observatorilor consideră că probabilitatea unui conflict armat este scăzută, oficialii americani au spus că se pregătesc pentru posibile demonstrații de forță militară chineză, cum ar fi lovituri cu rachete peste strâmtoarea Taiwan sau raiduri aeriene masive în jurul insulei.
Bursele din Hong Kong și Shanghai au transmis semnale, pierzând aproximativ 3% fiecare. Taipeiul a scăzut cu 1,8%, iar Tokyo cu peste 1%. În restul regiunii, au scăzut și Seul, Singapore, Jakarta, Sydney și Wellington.
Pe piața valutară, yenul japonez, considerat o „investiție refugiu”, a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni față de dolarul american, în timp ce dolarul taiwanez a scăzut cu 0,7%.
„Prim-ministrul din Singapore Lee Hsien Loong a subliniat importanța unei relații stabile între Statele Unite și China pentru pacea și securitatea regională”, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul de Externe din Singapore.
Delegația condusă de Pelosi va vizita și Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, dar așteptările cu privire la o posibilă escaladare în Taiwan sunt în centrul turneului. „Aveți dreptul să vizitați Taiwan”, a declarat reporterilor John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe. „Nu există niciun motiv ca Beijingul să transforme o posibilă vizită, în concordanță cu politica de lungă durată a SUA, într-un fel de criză”, a adăugat el.
Cu toate acestea, aeroportul internațional Taoyuan și-a crescut nivelul de securitate după ce a înregistrat marți o amenințare cu bombă, cu câteva ore înainte de posibila sosire pe insulă în această seară a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a informat agenția taiwaneză de presă ‘ CNA’. Cu toate acestea, Poliția, citată de ‘CNA’, a explicat că nu a găsit „nimic suspect” în incinta aeroportului.
foto navy .ro
A contribuit Ciprian Pop