Publicat: 20 Mai, 2013 - 16:42
Share

O delegaţie din China s-a aflat duminică în vizită la Termocentrala Mintia, unde au avut loc serii de discuţii cu reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Investitorii chinezi sunt interesaţi de retehno­logizarea a două grupuri ale termocentralei, dar şi de realizarea instalaţiilor de desulfurare aferente acestora.

 Investiţia se ridică la câteva sute de milioane de euro, bani care vor fi returnaţi ulterior de partea română.

„Am primit vizita unor reprezentanţi ai unei firme de China. Aceştia au venit prin intermediul Ambasadei României din China şi şi-au arătat interesul de a investi în retehnologizarea a două grupuri şi a instalaţiilor de desulfurare. Investiţia se ridică la suma de 300 de milioane de euro. Ei au identificat şi sursa de finanţare pentru realizarea investiţiei, rămâne să stabilim condiţiile de returnare a fondurilor şi dobânda aferentă”, a precizat directorul Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache.

Potrivit lui Andronache, de această dată intenţiile chinezilor sunt serioase, iar discuţiile sunt avansate. La întâlnirea de ieri au fost dezbătute şi o serie de detalii tehnice cu privire la realizarea investiţiei. Urmează ca în cursul lunii mai, o delegaţie a Ministerului Economiei să efectueze o vizită în China pentru o nouă rundă de discuţii. Termocentrala Mintia are nevoie urgentă de investiţii în retehnologizarea grupurilor şi a instalaţiilor de desulfurare, astfel încât să se alinieze la cerinţele Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte investiţiile de mediu, acestea ar trebui cel puţin demarate până la finele acestui an, altfel e xistă riscul declanşării procedurii de infrigement din partea Uniunii Europene. Termocentrala Mintia face parte din Complexul Energetic Hunedoara, alături de Termocentrala Paroşeni, urmând ca în cursul acestui an să fie înglobate şi patru unităţi miniere viabile din Valea Jiului.