30 iunie 2022

Chirurgul Patriciu Achimas-Cadariu: Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului devine lege

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului coordonat de deputat prof univ. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu se bucură de o largă susţinere în rândul partidelor parlamentare şi va deveni lege.

Un proiect de act normativ menit să transpună acest plan în legislaţia românească a fost deja iniţiat de deputaţii prof univ. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu şi dr. Nelu Tătaru precum şi de senatorii Nicoleta Pauliuc (supravieţuitoare a unui diagnostic de cancer pancreatic), prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel, dr. Attila Laszlo, Laura-Iuliana Scântei.

Chirurgul clujean de la Institutul Oncologic din Cluj, Patriciu Achimaş-Cadariu a spus că planul se axează pe cinci localizări ale tumorilor solide: cancerul colorectal, mamar, de col uterin, bronho pulmonar şi de prostată.

Deputatul clujean a declarat că prin implementarea acestui plan se doreşte reducerea cu 15 la sută a mortalităţii, o ţintă care va cere „un efort considerabil”.

„Dorim să prevenim cancerele care pot fi prevenite, să stabilim la timp un diagnostic şi să debutăm cu tratamentul în cât mai scurt timp posibil, asigurând o calitate a vieţii cât mai bună pacientelor şi pacienţilor noştri”, a declarat profesorul Achimaş-Cadariu.

El a afirmat că au fost identificate şi sursele de finanţare pentru implementea strategiei şi a atras atenţia în mod special asupra finanţării europene.

Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului a fost elaborat sub auspiciile administraţiei Prezidenţiale, de medici renumiţi, experţi în politici publice şi cu implicarea societăţii civile şi a asociaţiilor reprezentative de bolnavi oncologici.

Există, potrivit Senatului, trei tipuri majore de obiective sectoriale pe care Strategia anti-cancer trebuie să le îndeplinească.

1) Prevenirea cancerului prin: realizarea Strategiei naţionale de promovare a conceptelor de prevenţie a bolilor cronice netransmibile (NCDs); realizarea unei reţele interconectate la nivel naţional şi sistemele de conectare în reţea ale Uniunii Europene; măsurarea factorilor de risc asociaţi cu apariţia cancerului; medicina personalizată.

2) Diagnosticarea timpurie şi eficientă a cancerului prin: realizarea unui traseu standardizat pentru pacientul oncologic; utilizarea medicinii personalizate pentru prevenirea, screening-ul, diagnosticarea şi tratamentul cancerului; introducerea testării imunohistochimice şi genetice; realizarea unui registru naţional de cancer funcţional, cu subregistre pentru toate localizările precum şi implementarea dosarului electronic al pacientului, în acord cu spaţiul european de date medicale.

3) Îmbunătăţirea tratamentului prin: introducerea terapiilor inovative; actualizarea periodică a ghidurilor de practică medicală şi a protocoalelor terapeutice; tumor board; medicina personalizată.

Potrivit propunerii legislative, Ministerul Sănătăţii, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice, este responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea cancerului. Totodată, îndeplinirea tuturor obiectivelor şi a măsurilor cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului constituie o obligaţie a tuturor autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi a tuturor persoanelor fizice şi juridice.

Potrivit Senatului, Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se va finanţa în principal de către Ministerul Sănătăţii de la bugetul de stat, cu un buget anual minim stabilit prin lege începând cu anul 2023.

Birou Parlamentar Patriciu Achimaş-Cadariu

Sursa foto Facebook Patriciu Achimas-Cadariu