Publicat: 27 Ianuarie, 2020 - 11:38
Share

Ultima zi a lunii ianuarie (vineri, 31 ianuarie - 19.00) aduce la SALA RADIO muzica lui CHOPIN, de la a cărui naştere se împlinesc 210 ani. Delicateţe, sensibilitate, eleganţă artistocratică sunt câteva dintre atributele asociate creaţiilor sale, care au stârnit admiraţia marilor artişti şi elitelor societăţii franceze ce frecventau saloanele pariziene. Hugo, Balzac, Delacroix, Lamartine, dar şi muzicienii Lizst, Berlioz, Rossini sau Mendelssohn se numără printre cei care au avut privilegiul de a-l asculta pe Chopin la Paris.

Acesta şi-a dedicat aproape întreaga sa creaţie exclusiv pianului, purtând atât capacitatea tehnică a instrumentului, cât şi virtuozitatea extraordinară cerută interpretului spre limite neatinse până atunci.

Veţi asculta la Sala Radio, Variaţiuni pe o temă de Rossini de Chopin, în aranjamentul pentru flaut şi orchestră al Doinei Rotaru, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio şi a apreciatului flautist ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU. Acesta are privilegiul de a cânta pe un flaut de aur de 18k, realizat de compania japoneză Muramatsu.

Evenimentul va fi dirijat de TATEO NAKAJIMA, care a studiat la Conservatorul Regal din Toronto şi Conservatorul din Utrecht (Olanda). Programul serii cupinde şi uvertura Coţofana hoaţă de ROSSINI, Concertino în Re major pentru flaut şi orchestră de CECILE CHAMINADE (prima femeie compozitor distinsă cu Legiunea de Onoare a Franţei) şi Simfonia nr. 3 - Renana de SCHUMANN.

TATEO NAKAJIMA şi-a început studiile muzicale ca violonist, fiind ulterior atras de dirijat, şi s-a perfecţionat în prestigioase instituţii de învăţământ din Canada, Japonia, Olanda, Elveţia şi SUA. Cariera sa de dirijor a debutat în Franţa (Lyon) şi legătură cu România a fost iniţiată prin colaborarea cu Opera Naţională Română din Timişoara. În stagiunea 1997/98 a dirijat o nouă producţie de balet a celebrei Opere de Stat din Viena (Wiener Staatsoper), în coregrafia cunoscutului coregraf Renato Zanella. În stagiunea următoare, a fost dirijor şi director general al companiei private de operă International Donau Opera.

Începând din anul 2001, Tateo Nakajima a început să se concentreze asupra unei noi pasiuni: design şi acustică pentru mari săli de concerte din lume, printre instituţiile pe care le-a consiliat numărându-se: National Forum of Music - Wroclaw (Polonia), La Maison Symphonique - Montreal, Salle Pleyel - Paris.

Printre ansamblurile la pupitrul cărora s-a aflat recent ca dirijor se numără: Orchestre Metropolitain de Montreal, NFM Philharmonic Orchestra - Wroclaw, Aalborg Symphony Orchestra şi Aarhus Symphony Orchestra - Danemarca.

Flautistul ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU este solist al Filarmonicii "George Enescu", profesor la catedra de flaut din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi solist al Filarmonicii "Banatul" din Timişoara. După studii urmate în România şi SUA, Ion Bogdan Ştefănescu şi-a desăvârşit pregătirea profesională sub îndrumarea celor mai de seamă flautişti ai lumii, la ale căror cursuri speciale a participat de-a lungul anilor, printre care James Galway (Reggio Emilia - Italia, 2003 şi Weggis - Elveţia, 1995), Wolfgang Schultz (Munchen - Germania, 1992), Alain Marion (Nisa, Franţa - 1990), Pierre Yves Artaud (Darmstadt - Germania, 1990).

Activitatea artistică şi-a început-o de la vârsta de 14 ani, în 1983, când a debutat ca solist, pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. Din anul 1983 şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, ce a constat în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate şi nenumărate participări la festivaluri internaţionale de prestigiu.

De asemenea, Ion Bogdan Ştefănescu a participat, ca interpret, la mai multe spectacole de teatru, balet şi film realizate de regizori străini şi români şi prezentate în ţară şi străinătate. Este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit importante distincţii pentru meritele sale artistice. Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor "Procontemporania" şi "Profil" şi fondatorul "Barock Orchestra" şi "Flaut Power". Este, de asemenea, membru al trioului "Contraste" şi al cvintetului de suflători "George Enescu".

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.