5 octombrie 2022

CIA a experimentat tehnicile sale de interogatoriu și tortură asupra copiilor orfani danezi

CIA
Distribuie pe rețelele tale sociale:
CIA a efectuat experimente secrete pe sute de orfani danezi pe care a încercat să-i înnebunească, potrivit documentarului de radio danez „The Search for Myself” (1). În anii 1960, Spitalul Cophenhage a devenit parte a programului de spălare a creierului MK Ultra.
Per Wennick, promotorul documentarului, susține că a fost implicat activ în experimentele MK Ultra. „Au așezat copii pe un scaun cu electrozi atașați și l-au forțat să asculte zgomote puternice și stridente. Asasinii CIA încercau să provoace o reacție psihologică”, spune el.
„A fost foarte incomod”, a spus Wennick la radioul danez. „Și nu este doar povestea mea, este povestea multor copii”.
„Cred că este o încălcare a drepturilor mele ca cetățean în această societate. Mi se pare foarte ciudat că unii oameni pot ști mai multe despre mine decât știu eu însumi”.
Potrivit istoricului, medicului și cercetătorului Jacob Knage Rasmussen din partea Muzeului Bunăstării Daneze, acesta a fost singurul experiment cunoscut din istoria daneză care a folosit copii aflați în custodia statului pentru cercetare (2) și a fost finanțat de CIA.
„Nu cunosc vreo încercare similară în Danemarca sau Scandinavia. Aceasta este o informație atroce care contrazice Codul de la Nürnberg din 1947, care, după al Doilea Război Mondial, a trebuit să stabilească anumite restricții etice pentru experimentele pe oameni. Printre altele, a fost introdus consimțământul informat, care este acum esențial în lumea cercetării”, a declarat Rasmussen la radioul danez.
El a subliniat vulnerabilitatea copiilor aflați în custodia statului, care nu au cui să se plângă.
Potrivit radioului danez, ideea de a experimenta cu copii vulnerabili a venit de la psihologul american Zarnoff A. Mednick, care era profesor la Universitatea din Michigan la acea vreme. Proiectul de cercetare a fost co-finanțat de Serviciul de Sănătate al Statelor Unite. Numai în primul an, proiectul a primit un ajutor de 4,6 milioane DKK (echivalentul a 700.000 USD).
De asemenea, a fost finanțat de Fondul pentru Etologie Umană, prin Societatea Universității Cornell pentru Cercetare în Etologie Umană, pentru a sprijini cercetarea sub acoperire privind spălarea creierului.
El a mai fost legat de ancheta desfășurată în cadrul programului MK Ultra (3), la care au fost încorporați diverși „experți”, inclusiv antropologi care au contribuit la noile tehnici de interogare și tortură pe care CIA le-a folosit până în prezent.
Psihiatrul danez Fini Schulsinger și-a dedicat teza de doctorat acestor experimente în 1977, intitulată „Studii pentru a arunca lumină asupra legăturii dintre ereditate și mediu în psihiatrie”.
În timpul cercetărilor pentru documentar, Wennick a reușit să localizeze 36 de cutii cu documente de tot felul în centrul psihiatric Glostrup din Hvidovre, detaliind experimentele CIA cu copii. Cu toate acestea, când centrul a aflat despre documentar, a început să distrugă dovezile.
Radioul danez relatează că Kent Kristensen, profesor asociat de drept al sănătății la Universitatea din Danemarca de Sud, a subliniat că distrugerea documentelor este ilegală. „Cred că este un regres uriaș pentru foștii copii de la orfelinat care sunt interesați de fragmente din propria copilărie să aibă o poveste totală despre propriile lor vieți. Această posibilitate le este îndepărtată dacă materialul de cercetare este distrus”, a declarat Rasmussen la radio.
CIA a încălcat în mod repetat Codul de la Nürnberg, un standard pe atât de esențial, pe cât este în prezent subevaluat. Nimeni nu va fi tras la răspundere pentru exploatarea acestor copii și chestiunea va fi „pusă sub preș”, dar este de urmărit ce ecou va avea în societatea daneză aceasta parte neagra dis istoria recentă a țării.
Surse:
FOTO: BBC
A consemnat Ciprian Pop