Publicat: 12 Decembrie, 2014 - 14:27
Share

Secretarul de stat George Ciamba a participat la cea de-a 31-a reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), desfășurată la Salonic, la 12 decembrie 2014, sub auspiciile Președinției-în-Exercițiu elene a organizației.

În cadrul reuniunii au fost trecute în revistă principalele progrese înregistrate pe perioada PiE OCEMN elene în implementarea Agendei Economice pentru un Parteneriat Întărit în OCEMN, rezultatele reuniunilor ministeriale în domenii importante ale cooperării regionale (transporturi, sănătate, turism, probleme vamale, știință și tehnologie), eficientizarea activității Secretariatului Internațional al OCEMN, precum și evaluarea activității organismelor înrudite ale organizației.

În intervenția să, secretarul de stat George Ciamba a reafirmat angajamentul României pentru cooperarea regională la Marea Neagră și contribuția statului român la activitățile organizației, îndeosebi în domeniul transporturilor, protecției mediului, combaterii criminalității transfrontaliere și al cooperării în combaterea evaziunii fiscale. George Ciamba a subliniat importanța consolidării cooperării OCEMN — UE de o manieră pragmatică și flexibilă, și a identificării unor proiecte în arii comune de interes OCEMN-UE, pentru a conferi substanță interacțiunii cu UE. A menționat că interacțiunea cu UE este benefică pentru statele membre (SM), OCEMN putând beneficia de oportunitățile oferite de politicile, inițiativele și instrumentele dezvoltate de UE pentru regiunea Mării Negre.

Majoritatea participanților au subliniat necesitatea reformei Organizației ca o condiție esențială pentru adaptarea la provocările cu care se confruntă cooperarea regională la Marea Neagră. România a accentuat poziția sa constantă privind eficientizarea OCEMN, promovată încă din mandatul de PiE OCEMN din 2006. A subliniat relevanța concluziilor reuniunii informale a miniștrilor din SM OCEMN de la New York, septembrie 2014, în perspectiva consolidării voinței politice a SM pentru cooperarea economică în regiune.

Secretarul de stat George Ciamba a felicitat Republica Moldova pentru asumarea PiE OCEMN în prima parte a anului 2015 și a exprimat convingerea că rezultatele alegerilor din 30 noiembrie 2014, care au reconfirmat opțiunea pro-europeană a Chișinăului, vor asigura o continuitate a acțiunii europene a președințiilor în exercițiu. Menționam că, după Bulgaria și Grecia, mandatul va fi preluat de Republica Moldova, urmând ca România să asigure Președinția în semestrul II al anului 2015.