Publicat: 12 Noiembrie, 2012 - 08:55
Share

Cea de-a cincea zi a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă" continuă cu o serie de concerte, spectacole, workshopuri şi ateliere pentru copii. Primul eveniment al zilei, care va avea loc la Godot-Cafe de la ora 10.00, este workshopul "Teorie şi practică în artă", coordonat de Răzvan Ioan Dincă (Director General al Teatrului Naţional de Operetă) şi Alina Moldovan (Director General Adjunct al Teatrului Naţional de Operetă şi Director Artistic al festivalului).

Tot în Centrul vechi, începând cu ora 17.00, se va desfăşura concertul Old Fish Jazzband, urmând ca, de la ora 18.00, la Teatrul Ţăndărică, să aibă loc cea de-a doua reprezentaţie din festival a spectacolului de teatru de păpuşi "Micul Prinţ" al Teatrului de Stat de Păpuşi din Armenia. Principalele evenimente ale zilei sunt concertul Grigore Lese - One man show (Sala T8 a SRR, ora 18.00) şi spectacolele "I am America" (Teatrul Odeon, ora 19.00) şi "Voievodul Ţiganilor" (Opera Naţională, ora 19.00), acesta fiind precedat de lansarea albumului retrospectiv - 5 ani de "Viaţa e frumoasă!". Tot astăzi, în Aula Bibliotecii Naţionale, începând cu ora 18.30, se desfăşoară Trofeul "Ion Dacian" pentru tineri interpreţi, concurs aflat la cea de-a patra ediţie.
 
 
Programul zilei de 12 Noiembrie
 
10.00 – Atelier de introducere în pantomimă, coord. Mioara Ifrim / Şcoala nr. 27
Intitulat "Poveşti fără cuvinte", atelierul îşi propune să îi introducă pe copii în lumea pantomimei, dezvăluind convenţiile genului într-o manieră captivantă pentru micii învăţăcei. Prin intermediul unei serii de jocuri familare şi poveşti, aceştia vor re/descoperi gesturi şi mişcări care capătă o semnificaţie simbolică în limbajul teatrului mut, devenind "replici" ale unui spectacol de pantomimă.
 
10.00 – Workshop "Teorie şi practică în artă", coord. Răzvan Ioan Dincă, Alina Moldovan /Godot Cafe-Teatru
Atelierul se adresează studenţilor secţiilor de Teatrologie (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale"), Muzicologie (Universitatea Naţională de Muzică) şi Istoria şi Teoria Artei (Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti) şi are ca scop discutarea dimensiunii teoretice a artei şi modul în care aceasta se împleteşte cu dimensiunea practică.
 
14.00 - Atelier "Viaţa e frumoasă!", coord.: Adriana Teodorescu / Centrul Şcolar nr. 3 pentru copii hipoacuzici
În timpul atelierului "Viaţa e frumoasă!" copiii vor învăţa să construiască păpuşi simple, bi-ba-bo, inspirate din personajele preferate din poveşti, stimulându-le astfel fantezia, creativitatea şi capacitatea de stilizare.
 
17.00 – Concert – Old Fish Jazzband (Germania) / Centrul vechi
Old Fish Jazzband este format din membrii trupelor "Too Dumb To Die", "Haferflocken Swingers" şi "Cyclowncircus". Folosind instrumentaţii tipice perioadei 1910-1920, ei cântă cel mai vechi jazz din lume, care, la vremea respectivă, a fost numit ragtime.
 
18.00 – Spectacol pentru copii "Micul Prinţ" – Teatrul de păpuşi (Armenia) / Teatrul de Păpuşi Ţăndărică
Spectacolul de teatru de păpuşi în două acte are la bază povestirea "Micul Prinţ", una dintre cele mai răspândite şi apreciate cărţi pentru copii din intreaga lume. O povestire filosofică despre viaţă şi moarte, despre maturizare şi prietenie.
 
18.00 – One-man show "DOINA - DE LA UNESCO LA UITARE" – Grigore Lese (Romania) / Sala T8 a SRR - Societatea Română de Radiodifuziune
Grigore Lese, unul dintre cei mai titraţi interpreţi români de muzica străveche, renumit etnomuzicolog, este singurul artist care abordează scenic doina, gen muzical inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
"Cred în sensibilitatea, în emoţia şi în forţa de creaţie a poporului meu. Cred cu tărie că menirea mea în această lume este să-mi înnobilez strămosii prin cantec. Cred cu toata fiinta mea in hore si o consider matricea muzicala a romanilor. Cred in puterea ancestrala a horii de a infrunta timpul si de a delimita locul nostru in lume. Cred ca sunt eu, cel adevarat, numai când horesc", afirma Grigore Lese.
 
18.30 – Lansarea albumului retrospectiv – 5 ani "Viaţa e frumoasă!" / Opera Naţională
Albumul retrospectiv este un material editat cu ocazia împlinirii a 5 ani de la înfiinţarea festivalului. Albumul oferă o privire de ansamblu asupra celor cinci editii, asupra amplorii evenimentului si asupra diversitatii stilistice a evenimentelor incluse.
 
18.30 – Trofeul "Ion Dacian" pentru tineri interpreţi – editia a IV-a/ Aula Bibliotecii Naţionale
Trofeul "Ion Dacian" pentru tineri interpreti a fost initiat in 2009, in parteneriat cu Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, fiind primul concurs de interpretare muzical-teatrala din Romania. Repertoriul fiecarui concurent, cu varsta cuprinsa intre 17 si 34 de ani, se axeaza pe cele mai frumoase arii si duete din operete romanesti si straine sau din musicaluri europene si americane.
 
 
19.00 – Spectacol – "VOIEVODUL ŢIGANILOR" – Teatrul Naţional Academic de Operetă din Kiev (Ucraina) / Opera Naţională
"Voievodul ţiganilor" este o opereta a carei muzica a fost compusa in anul 1885 de Johann Strauss-fiul, pe un libret scris de Ignatz Schnitzer dupa romanul „Sáffi" al scriitorului maghiar Jokái Mór. Premiera a avut loc la Viena pe data de 24 octombrie 1885, opereta remarcandu-se prin exotism si nota sa romantica, gustate de public si astazi. Valoarea muzicii lui Johann Strauss-fiul situeaza opereta "Voievodul ţiganilor" intre capodoperele genului, influentele muzicale unguresti oferindu-i un caracter aparte.
 
19:00 – Spectacol "I am America" – Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards (Italia) / Sala Studio, Teatrul Odeon
"I am America" aduce poezia lui Allen Ginsberg la viata intr-un spectacol visceral, cu extrase din intreaga sa opera, amestecate cu fragmente din cantece traditionale din America de Sud. Muzica originala dezvoltata in colaborare intensa pe o perioada de trei ani porneste de la aceste surse, completandu-le si oferindu-le o semnificatie mai bogata.
 
19.00 – Concert muzica religioasa – Corul Teatrului Naţional de Opereta "Ion Dacian" / Biserica Sf. Elefterie
Concertele de muzica religioasa ale Corului Teatrului National de Opereta cuprind muzica corala religioasa apartinand unora dintre cei mai reputati compozitori romani, pornind de la creatia clasica si incheiand cu cea contemporana.
 
20.00 – Conferinta-spectacol "Muzichia la Afrim", moderator: Gabriela Lupu / Godot Cafe-Teatru
Cu prilejul prezentei in festival a spectacolului "Visul unei nopti de vara", regizat de Radu Afrim, jurnalista de cultura Gabriela Lupu propune o intalnire cu muzica din spectacolele titratului regizor roman, sub forma unei conferinte-spectacol, in care discutiile tematice vor fi insotite de exemplificari muzicale din spectacolele regizate de Radu Afrim.
 
22.00 – Seara traditionala ucraineana / Restaurant "La Şalul cel Negru"
Muzica ucraineană isi are rădăcinile in traditia orală veche de secole a "bylinei" (poem eroic narativ) si a "dumei" (oda cantata). Incepand cu secolul al XV-lea, muzicienii ambulanti, numiti "cobzari", călătoreau din sat in sat si cantau, acompaniindu-se cu "Kobza". Acest instrument a devenit din ce in ce mai complex, adaugand corzi si schimbandu-si tonalitatea.
 
23.00-24.00 – Program radio: "Tipuriturile lui Grigore Lese" / Radio Romania Cultural
 
Biletele sunt disponibile online, pe vandbilete.ro, sau la Godot Cafe-Teatru.
Teatrul Naţional de Operetă Ion Dacian este o instituţie publică de cultură finanţată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
 
Parteneri principali:
Primăria Municipiului Bucureşti
Consiliul General al Municipiului Bucureşti
Cu sprijinul:
Primăria Sectorului 1 – Bucureşti
ARCUB
 
Co-producător:
Radio România
 
Parteneri:
Primăria Sectorului 1
Howard Johnson
Five's
UNMB
UNATC
Teatrul Odeon
Godot Cafe-Teatru
Teatrul Metropolis
Teatrul de Animatie Ţăndărică
Teatrul Nottara
La Şalul cel Negru
Universal Solution
Ambulanta BGS
APA NOVA
Dracula - Asociaţia Culturală de Teatru, Muzică şi Film
Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Balcescu
Asociaţia Pro Educaţie, Cultură şi Tehnologie
CreArt
 
Autor: Călin Angheluţă