Publicat: 28 Aprilie, 2013 - 16:31

În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au desfăşurat mai multe acţiuni specifice pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în urma cărora au descoperit aproximativ 18.000  pachete de ţigări de provenienţă ucraineană ce urmau a fi introduse ilegal pe piaţa neagră de desfacere din România.
* În cadrul acţiunilor, pentru reţinerea persoanelor implicate care nu s-au supus somaţiilor prin voce, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare, fiind trase trei focuri de avertisment în plan vertical, conform procedurilor legale.
* Cinci cetăţeni, doi ucraineni şi trei români au fost reţinuţi, un autoturism folosit în activitatea infracţională a fost indisponibilizat, iar  întreaga cantitate de ţigări în valoare de peste 169.500 lei a fost ridicată în vederea confiscării.

*Ieri, 26 aprilie 2013, la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei s-a declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări de provenienţă ucraineană, în zona de competenţă.
 Astfel,  în jurul orei 12.00, o patrulă a poliţiei de frontieră a observat pe dealul Măgura, trei persoane care se deplasau pe versantul muntos, transportând de la frontiera de stat spre interior mai multe colete voluminoase.
 Poliţiştii de frontieră au procedat la somarea prin voce a bărbaţilor, moment în care aceştia au abandonat coletele, fugind în direcţii diferite.
 Deoarece  persoanele în cauză au ignorat somaţiile, lucrătorii noştri au folosit, conform legii, armamentul din dotare, fiind trase trei focuri de avertisment în plan vertical.
 Astfel, s-a reuşit reţinerea unei persoane, cetăţeanul român, G. Gheorghe, în vârstă de 50 ani, la scurt timp fiind identificate şi reţinute şi celelalte două persoane, cetăţenii români,  D. Ghiţă, de 22 ani şi A. Gheorghe, de 61 ani, toţi domiciliaţi pe raza judeţului Maramureş.
 La cercetarea terenului au fost descoperite 3 colete ce conţineau cantitatea de  3.113 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de peste 27.000 lei.
          Cei trei maramureşeni sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la contrabandă, iar întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării.
 
* Tot ieri, în jurul orei 22.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Rădăuţi – ITPF Sighetu Marmaţiei în colaborare cu ofiţeri din cadrul Departamentului de Informare şi Protecţie Internă  (D.I.P.I.) au oprit în trafic, pe raza localităţii Siret, un microbuz marca Mercedes, cu numere de înmatriculare ucrainene.
La volanul autovehiculului se afla cetăţeanul  I. Ivan, în vârstă de 43 ani, iar în calitate de pasager proprietarul microbuzului, P. Iurii, de 34 ani, ambii din Ucraina.
 Existând suspiciuni că aceştia transportă ţigări de provenienţă ucraineană, poliţiştii  de frontieră au luat măsura conducerii microbuzului precum şi a cetăţenilor ucraineni, la sediul sectorului, în vederea efectuării unui control amănunţit.
 Astfel, a fost descoperită ascunsă într-un locaş special amenajat, mai exact în peretele despărţitor dintre compartimentul pentru marfă şi cel pentru pasageri cantitatea de 4.228 pachete ţigări în valoare de peste 38.000 de lei.
  Drept urmare, ambii cetăţeni ucraineni sunt cercetaţi acum pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă în formă agravantă.
Totodată, microbuzul, în valoare de peste 10.000 de euro, a fost indisponibilizat la sediul sectorului S.P.F Rădăuţi până la finalizarea cercetărilor, iar întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării.

         * Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Brodina, au descoperit, aseară, în jurul orei 19.00, abandonate în apropierea frontierei de stat, pe direcţia localităţii Lupcina, judeţul Suceava, un număr de 7 colete voluminoase, învelite în folie de culoare neagră.
 La inventarierea coletelor a rezultat cantitatea de  10.450 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare  de 104.500 lei, cantitate ce a fost ridicată în vederea confiscării.
 În prezent, se efectuează cercetări în vederea identificării persoanelor implicate şi documentării întregii activităţi infracţionale, fiind anunţate şi autorităţile de frontieră ale statului vecin în vederea cercetării în comun a evenimentului.