27 septembrie 2022

Cinci incendii de vegetaţie uscată, în weekend, în Giurgiu

Panoramic firefighters using Twirl water fog type fire extinguisher to fighting with the fire flame from oil to control fire not to spreading out. Firefighter and industrial safety concept.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenţia imediată la solicitările cetăţenilor şi gestionarea optimă a situaţiilor de urgenţă, produse la nivel local. În acest sfârşit de săptămână, aceştia au intervenit pentru stingerea a cinci incendii, în următoarele localităţi:

Bulbucata – au ars aproximativ 150 mp de vegetaţie uscată şi lăstăriş. Au acţionat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Mihăileşti, cu o autospecială de stingere.

Dărăsti-Vlaşca – au ars aproximativ 50 de mp de cultură de soia şi circa un ha de vegetaţie uscată şi mărăciniş. Au acţionat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Mihăileşti, cu o autospecială de stingere.

Vlad Ţepeş – au ars aproximativ trei ha de vegetaţie uscată. Au acţionat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Colibaşi, cu o autospecială de stingere. Au fost salvate culturile de porumb din apropiere.

Graţia – au ars aproximativ două ha de vegetaţie uscată şi lăstăriş. Au acţionat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Roata de Jos şi ISU Teleorman, cu o autospecială de stingere şi o autospecială de primă intervenţie. Cauză probabilă de producere a incendiilor de vegetaţie uscată a fost focul deschis în spaţii deschise.

Giurgiu, B-dul 1907 – au ars aproximativ 250 kg de deşeuri menajere, mase plastice şi lemn. Au acţionat pompierii din cadrul Detaşamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere. Cauză probabilă de producere a incendiului a fost fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.

* * *

Informare preventivă

Potrivit standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.

Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale: Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

Hotărârea Guvernului României nr. 537/ 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţioneazăcu amendă dela 1.000 la 2.500 lei.

De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat două sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.500 lei fiecare, pentru incendierea vegetaţiei uscate fără respectarea prevederilor legale.

Utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole, fără respectarea prevederilor legale şi adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu, este o acţiune periculoasă, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul înconjurător.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la ţigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetaţia uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăţi sau, în cele mai grave situaţii, pot provoca şi victime.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Sursa foto Pixabay