10 august 2022

Cinci lungmetraje în competiţie la ANONIMUL 2022

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cinci lungmetraje de ficţiune şi documentare vor concura anul acesta pentru marele trofeu al celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc în perioada 8 – 14 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

Selecţia competiţiei de lungmetraje a fost realizată de Ludmila Cvikova.

Trofeul ANONIMUL va fi disputat de „107 Mothers” (Slovacia, Cehia, Ucraina), regizat de Peter Kerekes, „I’m So Sorry” (China), de Zhao Liang, „Mighty Flash” (Spania), de Ainhoa Rodriguez, „Talking About the Weather” (Germania), de Annika Pinske, şi „Zuhal” (Turcia), de Nazli Elif Durlu.

În „107 Mothers/ Cenzorka”, Peter Kerekes spune povestea bazată pe realitate a mamelor dintr-o închisoare pentru femei din Odesa (Ucraina). Lungmetrajul a câştigat, la Festivalul de la Veneţia 2021, premiul secţiunii Orizzonti pentru cel mai bun scenariu şi a fost inclus în competiţia Zabaltegi-Tabakalera a Festivalului de la San Sebastian.

Documentarul „I’m So Sorry” vorbeşte despre pericolul reprezentat de energia nucleară. Filmul, cu imagini de arhivă de la Cernobîl şi Fukushima, a fost nominalizat pentru L’Ceil d’or, premiul pentru documentar, la Festivalul de la Cannes 2021. El a făcut parte şi din selecţia festivalurilor de la Guangzhou şi Busan.

Drama „Mighty Flash/ Destello bravio” relevă modul în care ne agăţăm de tradiţii patriarhale deşi, într-o lume nouă, societatea trebuie să evolueze în mentalitate. Ficţiunea cu rădăcini în documentar are o distribuţie ce reuneşte simple femei de diferite vârste, iar acţiunea are loc într-o localitate rurală suspendată în timp. Filmul a fost prezentat în festivalurile de la Malaga şi San Sebastian, unde a fost recompensat cu distincţii speciale, iar Ainhoa Rodriguez a fost desemnată cel mai bun regizor la Vilnius IFF 2021.

„Talking About the Weather” este primul lungmetraj regizat de Annika Pinske şi avut premiera la Berlinala de anul acesta, în secţiunea Panorama. Drama are în centru o femeie care încearcă să găsească echilibrul între carieră, relaţiile de dragoste, viaţa de familie şi libertatea proprie.

Zuhal este o femeie din clasa de mijloc, are o slujbă bună, o relaţie îndelungată şi o casă frumoasă în Istanbul. Întreaga ei existenţă obişnuită se schimbă după ce într-o noapte aude mieunatul unei pisici. Intenţionat îşi evita vecinii, însă acum se vede nevoită să comunice cu ei. Cu umor negru şi personaje dinamice, lungmetrajul „Zuhal” este primul regizat de Nazli Elif Durlu.

Câştigătorul Trofeului ANONIMUL va fi ales prin vot de publicul festivalului. Premiul, în valoare de 3.000 de euro, este oferit de OTP Bank.

Programul festivalului cuprinde două competiţii de scurtmetraje, româneşti şi internaţionale, anunţate în luna iunie, dar şi proiecţii în afara concursului. Toate proiecţiile vor fi însoţite de întâlniri şi dialoguri între cineaşti şi public.

Mai multe detalii despre festival vor fi anunţate pe http://www.festival-anonimul.ro/

Ne puteţi urmări pe:
Website | Facebook | Instagram

Sursa foto Pixabay