5 august 2021

Cinci migranţi descoperiţi în compartimentul de bagaje al unui microbuz

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii de frontieră giurgiuveni au depistat cinci cetăţeni din Siria şi Irak care au încercat să intre ilegal în România, ascunşi într-un compartiment special amenajat într-un microbuz. Cei în cauză au fost ajutaţi de către doi cetăţeni din R Moldova, care sunt cercetaţi pentru trafic de migranţi, fiind arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

În data de 17.07.2021, în jurul orei 05.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetăţean din R Moldova, în vârstă de 41 de ani, la volanul unui microbuz, alături de care călătoreau în calitate de pasageri alţi cinci conaţionali.

Cu ocazia controlului mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au constatat ca în spatele ultimului rând de scaune din microbuz era amenajat un compartiment special, disimulat cu bagajele pasagerilor. În interiorul compartimentului artizanal au fost descoperiţi ascunşi alţi cinci cetăţeni străini.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că persoanele ascunse, în vârstă de 20 şi 21 de ani, provin din Siria şi Irak.

La cercetări, acestea au declarat ca au fost urcate în mijlocul de transport pe teritoriul Turciei de către şoferul microbuzului şi unul dintre pasageri, ambii cetăţeni R Moldova, în vârstă de 41 si 43 de ani. De asemenea, cei cinci au mai declarat poliţiştilor de frontieră că urmau să fie transportaţi în Bucureşti şi au plătit suma de 1.000 de euro de persoana, scopul final fiind să ajungă în vestul Europei.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi pentru cei doi cetăţeni R. Moldova sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, iar în baza materialului probator, Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Giurgiu a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile faţă de aceştia, la finalizarea cercetărilor urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Totodată cei cinci cetăţeni din Irak si Siria depistaţi ascunşi au fost preluaţi de către autorităţile de frontieră bulgare, conform protocolului româno-bulgar privind controlul comun la trecerea frontierei de stat, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.