13 august 2022

Cinci percheziţii domiciliare într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La data de 25.05.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Bucureşti şi S.C.C.O. Vâlcea au efectuat un număr de cinci percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti, Râmnicu Vâlcea şi Bistriţa, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori şi trafic de persoane.

În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada noiembrie 2021 – mai 2022, 3 inculpaţi au recrutat în vederea exploatării prin obligarea la practicarea prostituţiei (prin inducere în eroare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate) mai multe persoane vătămate. Inculpaţii au folosit metoda sex-touring, transportând persoanele vătămate în municipiile Bistriţa, Oradea, Baia Mare, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, dar şi în afara ţării, respectiv în Olanda, Belgia şi Germania, unde au fost obligate sa practice prostituţia.

În urma percheziţiilor domiciliare au fost descoperite şi ridicate 6 telefoane mobile, 5 cartele SIM, mai multe înscrisuri şi documente de identitate care interesează cauza, suma de 2000 lei, 2 plicuri cu zip-lock care conţin o substanţă cristalina alb-gălbui şi o bancnota rulată care conţine urme de substanţă pulverulentă de culoare alb gălbui.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Bistriţa Năsăud au dispus măsura reţinerii cu privire la cei 3 inculpaţi cercetaţi în prezenta cauză, fiind sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi cu propunerea de arestare preventivă a acestora.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. La percheziţii, au participat şi poliţişti de combatere a criminalităţii organizate din Constanţa şi Sibiu. Acţiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bistriţa-Năsăud, al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Bucureşti, precum şi al jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea. Activităţile au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Bistriţa Năsăud.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Comunicat de presă – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud