Publicat: 6 Iunie, 2016 - 11:57
Share

Alegerile locale de anul acesta sunt, in primul rand, mai putin costisitoare. Adica mai austere, daca pot spune asa. Si sub raportul cheltuielilor statului, si sub acela al contributiilor candidatilor. A avut grija BEC de asta. Si a facut din runda electorala  o manifestare banala. Dar, cum se intampla de regula, cineva a castigat si altcineva a pierdut.

Este prima victorie pe linie a PSD, intr-o Capitala considerata a fi fost un fief de dreapta. Si-a adjudecat toate sectoarele si primaria generala.Nu pentru calitatile etalate de candidati (prea putini au avut ocazia sa ii vada si sa ii asculte). Sunt convins ca oricine s-ar fi aflat in locul Gabrielei Pandele ar fi castigat competitia. Femeie sau barbat. Ci pur si simplu pentru ca orologiul acceptarii publice a rasunat de data asta pentru social democrati, la fel cum altadata sunase pentru liberali sau democrati, facand ca acestia sa isi adjudece functiile fara vreo legatura cu calitatile candidatilor sai. Nu ar trebui neglijat nici sprijinul primit de partidul lui Dragnea  din partea DNA, pentru ca nu cred ca cineva isi inchipuie ca daca ar fi putut sa candideze, Oprescu ar fi ratat cel de-al treilea mandat.

A mai castigat, surprinzator, initiativa civica a lui Nicusor Dan. Nu e chiar de colo sa te plasezi pe locul doi, fara un program clar (publicul a retinut doar pledoaria pentru reconstruirea Halei Matache, in mijlocul noului bulevard Buzesti) si fara persoane cu ceva notorietate. USB-ul sau, care va fi transformat in USR, a pus un picior in Consiliul General si isi poate imagina ca la toamna ar putea ajunge si in Parlament.

A castigat si Dragnea dreptul (moral) de a nu demisiona, cum isi propusese , impins de la spate, si de a controla mai autoritar partidul prin instrumentul listelor electorale pentru parlamentare.

A pierdut PNL-ul. Marele PNL.O infrangere istorica, perfect previzibila, dupa sinistra balbaiala cu numirea unui candidat la Capitala. Steaua lui Predoiu a apus inainte de a se inalta, iar locul trei pe care s-a plasat il datoreaza, in egala masura, conducerii bicefale dar fara cap a strutocamilei politice care este "marele" PNL. "Partidul meu" al lui Iohannis il face pe presedinte partas la acest esec istoric. Faptul ca in tara partidul si-a conservat pozitiile (  cum probabil nu ar fi reusit daca solicitarea liberala de a se vota in doua tururi ar fi avut succes) nu modifica in bine perceptia fata de faptul ca cele doua partide nu s-au contopit nici un moment, pentru a putea face front comun. Vechii liberali vor acuza PDL-ul de esec si vor cere, cu siguranta, separatia bunurilor, odata cu divortul pentru nepotrivire de caracter.

Printre cei care au pierdut ce n-au avut se numara si popularii lui Basescu, carora le este acum mai limpede cat sunt de insignifianti in arena politica si cat de mult i-a discreditat asumarea unui personaj de teapa lui Turcescu.

Perdant poate fi considerat si DNA. Faptul ca oameni pe care ii ancheteaza sau pentru care a obtinut condamnari se bucura de increderea publicului votant este de natura sa ridice mari semne de intrebare fata de credibilitatea unora dintre actiunile sale.

Format: 

Rubrici: