Publicat: 23 Octombrie, 2020 - 13:43
Share

În ultima săptămână a acestei luni, Institutul Cervantes din Bucureşti le oferă cinefililor o nouă serie tematică de filme cu acces gratuit. Începând de luni, 26 octombrie, ora 19:00, până sâmbătă, 31 octombrie inclusiv, ora 19:00, iubitorii de film din România vor avea ocazia să vadă o serie de proiecţii dintr-o categorie mai puţin cunoscută la noi - cine-dans. Programul complet va fi disponibil utilizatorilor reţelei centrelor Institutului Cervantes pe pagina vimeo.com/showcase/fiver.

Filmele selecţionate fac parte din Programul FIVER - Platforma internaţională de sprijin, expunere şi producţie de dans audiovizual, care organizează, din 2012, un festival anual care stimulează profesionalizarea genului cine-dans. Creaţiile alese poartă semnătura unor regizori prestigioşi din trei generaţii, care au evidenţiat modul în care cine-dansul a devenit un limbaj specific al mişcării, creatorii dând viaţă dansului prin ecran.

Programul ediţiei din acest an include şi Fiver-Cervantes care, printr-o selecţie de filme ale unor artişti spanioli şi latino-americani al căror curator este Samuel Retortillo, îşi propune să ofere o viziune actuală asupra dansului audiovizual cu ajutorul creaţiilor produse de Fiver sau care au fost finaliste în competiţia sa internaţională.

În cadrul programului Fiver-Cervantes 2020, vor putea fi urmărite cinci creaţii: câştigătoarea premiului special FIVER 2019 ("Amo a las criadas por irreales" / "Menajerele" de Sofia Castro - Argentina), finalista ("Babelian Circles" / "Cercurile babilonice" de Ferrand Romeu) şi creaţiile în colaborare cu Fiverlabs 2019 ("Cuerpo a cuerpo 2.0" / "Corp la corp 2.0", coordonată de Esteban Crucci şi Jordi Cortes, "Wine or Grape?" / "Vin sau struguri?", coordonată de Alex Pachan şi "Bailaora" / "Dansatoarea de flamenco" de Rubin Stein).

Programul este completat de "Cuerpos confinados"/"Corpuri izolate", o serie de videoclipuri realizate în timpul carantinei, cu scopul de a analiza şi a valorifica propunerile creative dezvoltate în această perioadă de autori de talia lui Elias Aguirre, Richar Mascherin, Asun Noales, Alex Pachan, Jesus Rubio, Antonio Ruz, Guido Sarli şi Pablo Venero. Este vorba despre opt producţii: opt regizori şi regizoare au fost aleşi pentru creaţiile lor, care se dezvăluie drept probe magnifice de speranţă, de adaptare, de imaginaţie şi creativitate, şi sunt relevante prin caracterul lor colaborativ, poetic şi prin mărturia pe care o oferă.

Tag-uri Institutii: