24 ianuarie 2022

Cine sunt militarii străini chemați în Kazahstan

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În noaptea de 6 spre 7 ianuarie, primele unități ale Forțelor Aeropurtate Ruse au sosit în Alma-Ata și au preluat controlul aeroportului celui mai mare oraș din Kazahstan. Fără luptă, fără probleme – au fost asistați de forțele de securitate din Kazahstan. În aceeași noapte, avioanele de transport ale forțelor spațiale militare ruse (VKS) au transportat o companie de forțe speciale ale armatei din Belarus la Alma-Ata. Pe 7 ianuarie, aeronave Il-76 și An-124 VKS au început să sosească pe aeroportul celui mai mare oraș kazah, unul după altul, „livrând” unități aeropurtate din Ulyanovsk și Ivanov, precum și brigada 45 separată a forțelor speciale aeropurtate.

Toate acestea se întâmplă pe bază de ” invitație” din partea Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, care a făcut apel la statele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) să se ocupe de destabilizarea din Kazahstan. Protestele pașnice, care au început din cauza creșterii semnificative a prețului gazelor, s-au transformat în revolte în Capitala și în alte orașe, când grupuri de militanți necunoscuți au început să pună mâna pe clădiri administrative, să jefuiască magazine și să bată brutal și chiar să ucidă oficiali de securitate. De ce Tokayev a apelat la asistență militară străină pentru a rezolva situația încearcă acum să înțeleagă mulți din Asia Centrală – inclusiv cei care au participat la prima etapă pașnică a protestelor.

Este deja clar că principala forță a trupelor CSTO dislocate pentru a-l sprijini, de fapt, pe președintele Tokayev sunt unitățile rusești. Numărul lor nu a fost încă anunțat oficial. Probabil, este vorba despre două mii de militari…cifrele anunțate oficial. Numărul total al forțelor de „menținere a păcii” din Kazahstan ar trebui să fie de 2,5 mii de oameni. Inclusiv o companie din Belarus (adică undeva în jur de 150-200 de oameni), 200 de militari din Tadjikistan, 150 din Kârgâzstan și alți 100 din Armenia . Restul trupelor de menținere a păcii sunt din armata rusă.

Toate unitățile ruse sosite în Kazahstan au participat anterior la diferite operațiuni militare din epoca post-sovietică.

Brigada 31 Aeropurtată, care este staționată permanent la Ulyanovsk, a participat la a doua campanie cecenă și la războiul din Osetia de Sud în 2008. Această brigadă este specializată în misiuni de menținere a păcii. Ea are o experiență similară – a însoțit convoaiele umanitare în timpul războiului din Bosnia. Din 2013, brigada 31 face parte din Forța de Reacție Rapidă.

Divizia 98 Aeropurtată este staționată la Ivanovo. Militarii acestei unități au experiență de participare la operațiuni de menținere a păcii – în Bosnia și Herțegovina în 1996, în zona conflictului georgiano-abhaz în 1998 și în Kosovo în 1999. În plus, în vara lui 2014, mai mulți militari ai Diviziei 98 Aeropurtate au fost capturați în timpul conflictului armat din estul Ucrainei. Armata ucraineană a susținut, apoi, că unități rusești au luat parte la luptele din Donbass, unele au fost rănite și ucise. Moscova a negat participarea parașutistilor ruși la ostilitățile din Ucraina, admițând doar că grupuri individuale de militari „s-ar putea pierde la graniță”, ajung pe teritoriul unui stat vecin. Pe 31 august 2014, după negocierile dintre președinții Rusiei și Ucrainei de la Minsk, parașutiștii capturați au fost predați Moscovei.

Brigada 45 a Forțelor Speciale Aeropurtate este una dintre cele mai de elita unități ale armatei ruse. Militarii acestei unități au luat parte la primul și al doilea război din Cecenia, la războiul din Osetia de Sud în 2008, la operațiunea de anexare a Crimeei în 2014, precum și la războiul din Siria. Principala specializare a brigăzii 45 este efectuarea de operațiuni complexe de recunoaștere și sabotaj.

Conducerea generală a forțelor de menținere a păcii CSTO va fi îndeplinită de generalul-colonel Anatoli Sidorov, în vârstă de 62 de ani. Om cu mare experienta, a slujit în districtele militare Odessa, Turkestan, Transcaucazian, Volga-Ural, Ural, Orientul Îndepărtat. Și, în perioada 2012-2015 a fost comandantul Districtului Militar de Vest. El a „vizitat”, de asemenea, Afganistanul și Cecenia. În structura CSTO, din 2015, Sidorov este șeful Statului Major Comun.

Restul elementelor:

O companie de menținere a păcii din Brigada aeriană 103-a Gardă Vitebsk a plecat din Belarus în Kazahstan. Această unitate face parte din forțele de operațiuni speciale ale forțelor armate din Belarus, a fost creată pe baza diviziei 103-a a forțelor aeriene ale URSS. Parașutiștii din Vitebsk au devenit faimoși pentru operațiunile lor de succes în timpul prezenței sovietice în Afganistan în 1979-1989. În prezent, Brigada 103 face parte din Forțele de Operații Speciale din Belarus.

Kârgâzstanul a trimis 150 de luptători ai celei de-a 25-a brigăzii speciale Scorpion în Kazahstan. „Scorpionii” sunt considerați una dintre cele mai pregătite unități de luptă ale forțelor armate din Kârgâzstan. Brigada este desfășurată în regiunea Chui. Ea a fost remarcată pentru participarea ei la așa-numitele evenimente Batken din 1999-2000, când bande de militanți radicali au invadat teritoriul Kârgâzstanului din Tadjikistan. Apoi, doi soldați ai brigăzii au fost uciși. În perioada 10 iunie – 2 iulie 2010, personalul „Scorpionilor” a efectuat misiuni de luptă pentru a preveni revoltele în orașul Osh. Apoi, în timp ce finaliza sarcina, cercetașul senior, mitralierul detașamentului, sergentul Azamat Surantayev, a fost ucis, căruia i s-a acordat ulterior postum medalia Erdik.

Nu se știe încă în mod sigur care unități au fost trimise de Tadjikistan și Armenia, dar, potrivit rapoartelor din presă, acestea vor fi forțe speciale.

După cum se precizează în comunicatele ministerelor apararii ale statelor CSTO, care au acceptat să participe la misiunea de „menținere a păcii” din Kazahstan, militarii lor vor îndeplini sarcini pentru a proteja infrastructura vitală și cheie și aerodromurile. Ministerul rus al Apărării a remarcat că trupele de „menținere a păcii” CSTO de pe teritoriul kazah nu vor fi implicate în activități operaționale de luptă ale agențiilor locale de aplicare a legii și unităților armatei.

foto Europalibera org.

A consemnat Ciprian Pop