Publicat: 25 Septembrie, 2013 - 20:13
Share

Alegerile prezidenţiale din România sunt peste un an şi, deocamdată, doar un nume e sigur, veșnicul prezidențiabil Crin Antonescu, care are deja un mandat de viitor președinte. Cea mai mare necunoascută este candidatul dreptei. Însă, la cum freamătă USL-ul, cel mai redutabil adversar a lui Antonescu ar putea fi cineva din PSD.

Pe lângă Crin Antonescu- candidat sigur-, Victor Ponta, Cătălin Predoiu, Emil Boc sau Mihai Răzvan Ungureanu, se numără printre numele care apar în sondaje şi declaraţiile neasumate de partide ca posibili aspiranţi la fotoliul de la Cotroceni.

Crin Antonescu, preşedintele PNL, dar şi al Senatului, parlamentar cu state vechi, şi-a consolidat imaginea de prezidențiabil al celei mai puternice alianțe din prezent. Însă, ultimele evenimente din cadrul USL au arătat că nu este chiar de neînlocuit. Iar pierderea susţinerii PSD ar fi cel mai mare dezavantaj pentru el.

În plus, Antonescu este perceput ca un politician fără relații pe plan extern şi cu slabe cunoştinţe economice.

În ceafa lui Antonescu suflă premierul Victor Ponta, care are susţinerea celui mai mare partid. Guvernarea poate fi un mare atu, dar şi un dezavantaj pentru Ponta. Atu, pentru că din poziţia de premier ar putea acumula capital de imagine prin măsuri populare, de stânga. Însă, o astfel de funcţie presupune şi riscul de a deconta toate nemulţumirile sociale.

În cazul dreptei, îl găsim, printre numele vechiculate, pe Emil Boc, care deşi are un procentaj mic de încredere în sondaje, a reuşit să câștige un nou mandat de primar al Clujului. Iar imaginea sa de primar este una foarte bună.

Însă Boc, poartă stigmatul guvernării din perioada de criză, îndelung criticată şi marcată de tăieri de salarii şi măsuri de austeritate fără precedent. De asemenea, este perceput ca executant al ordinelor lui Traian Băsescu, lucru care nu îl ajută deloc.

PDL l-a aruncat în joc şi pe Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei în trei Guverne, cu o imagine bună ca tehnocrat și o imagine bună la Comisia Europeană. Însă, experienţa politică a lui Predoiu şi discursul său prea tehnic, plus povara partidului care a pierdut masiv procente nu-l vor ajuta prea mult.

Pe lista prezidenţiabililor se află şi Mihai Răzvan Ungureanu, președintele partidului Forța Civică, fost premier şi şef al SIE.

Ungureanu a fost premierul al cărui Guvern a picat în urma unei moțiuni de cenzură. Imaginea sa externă este una buna, dar românii şi-l amintesc ca premierul care-şi desfăta papilele cu vită japoneză Kobe. Trebuie menţionat şi faptul că  Ungureanu are în spate un partid mic, izolat pe scena politică.