Publicat: 17 August, 2012 - 10:44
Share
Bucureștenii pot viziona filmul "Iubire persană" în parcul "Alexandru Ioan Cuza"

  Primăria Sectorului 3 şi Asociaţia Culturală Metropolis aduc în weekend publicului pasionat de film din parcul 'Alexandru Ioan Cuza' proiecţiile Perfect Sense şi Iubire persană. Bucureştenii pot savura începând cu ora 21.30, pe Insula pensionarilor, două poveşti de dragoste realizate în registre diferite. Ambele filme pun publicul în situaţia de a-şi folosi imaginaţia.

Sămbătă, 18 august, este programată pelicula Perfect Sense cu Ewan McGregor şi Eva Green în rolurile principale. Filmul îndeamnă spectatorul să participe la un experiment: ce-ar fi dacă oamenii şi-ar pierde simţurile unul câte unul într-o perioadă scurtă de timp. O coproducţie Marea Britanie şi Suedia regizată de David Mackenzie, proiecţia se încadrează în aşa numită cinematografie apocaliptică. Pe fundalul unei pandemii a cărei consecinţă treptată este pierderea capacităţilor senzoriale, carismaticul bucătar Michael (Ewan McGregor) şi medicul epidemiolog Susan (Eva Green) se îndrăgostesc unul de celălalt.

Povestea lor de dragoste este singurul reper de normalitate într-o lume care şi-a pierdut echilibrul. În faţa dezastrului, oamenii se adaptează resemnat unei poveşti fără nuanţe: îşi apropie nările, ochii de obiecte şi merg mai departe, dezamăgiţi, dar mai apropiaţi de ceea ce văd, de ceea ce simt, de ceea ce sunt.

Duminică, 19 august, bucureştenii sunt invitaţi să ia parte la un exerciţiu de imaginaţie prin vizionarea în aer liber a filmului Iubire persană, o producţie multiculturală cu decoruri voit artificiale, în mare parte desenate, turnată în spaţiile închise ale faimosului studiou berlinez Babelsberg. Filmul sfidează în sine convenţionalul cinematografic. Regizorii Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud (autorii succesului internaţional Persepolis nominalizat la Oscar pentru cea mai bună animaţie în 2008) trec cu uşurinţă de la comedie romantică la melodramă sau parodie, de la inserţii de benzi desenate la apariţii teatrale, într-o poveste în ramă cu parfum persan. Proiecţia se bucură de o distrubuţie de excepţie: Mathieu Amalric, Isabella Rossellini, Chiara Mastroianni, Golshifteh Farahani, Rona Hartner.

Spectatorul descoperă treptat imposibila poveste de dragoste a muzicianului Nasser Ali, rămas cu vioara, şi inima deopotrivă, frânte. De vreme ce nu mai regăseşte sunetul viorii fetiş, personajul îşi aşteaptă cuminte sfârşitul. Doar mintea sa mai hoinăreşte timp de opt zile printre amintiri din copilărie, tablouri de familie, întâlniri ciudate, fantasme. O mulţime de personaje şi tot atâtea poveşti apar pe ecran. La capătul acestui drum regăseşte chipul femeii iubite pentru care cântase frenetic, dar zadarnic vreme de douăzeci de ani. Dincolo de povestea de dragoste, filmul dezbate posibilitatea artistului de a reveni sau nu asupra alegerilor vieţii.

Peliculele Perfect Sense şi Iubire persană fac parte din seria celor 10 proiecţii internaţionale şi româneşti care pot fi vizionate de bucureşteni în perioada 14 august-2 septembrie, în fiecare seară de marţi până duminică, gratuit, în parcul 'Alexandru Ioan Cuza'.