Publicat: 30 Iulie, 2015 - 09:00
Share

Primăria Sectorului 3 organizează în colaborare cu Metropolis Film cea de-a IV-a ediție 'Cinema în aer liber'. Evenimentul se va desfășura timp de cinci săptămâni în perioada 4 august-6 septembrie, în parcul Titan — Insula Artelor (acces din str. Liviu Rebreanu), unde vor fi proiectate cele mai bune 12 filme europene și de autor ale momentului, precum și o selecție de filme clasice îndrăgite și apreciate de publicul cinefil.

Deschiderea oficială a cinematografului în aer liber vă avea loc duminică, 2 august, de la ora 20.30, în parcul Titan, cu un concert 'Zoli TOTH Project'.

În cadrul ediției din acest an, 12 filme premiate sau nominalizate recent la festivaluri internaționale de prestigiu, precum și o selecție de filme clasice americane și franțuzești vor fi proiectate de marți până duminică, de la ora 21.30, utilizând cel mai performant echipament de proiecție în aer liber din România, un ecran gonflabil de 120 m˛, și singurul proiector digital mobil din țară, de 17.000 lumeni, ce permit urmărirea filmelor la o calitate înaltă, întâlnită în marile cinematografe ale lumii.

Selecția oficială cuprinde următoarele filme:

1. 'Două zile, o noapte'/'Deux jours, une nuit', regia Luc și Jean-Pierre Dardenne, cu Marion Cotillard în rolul principal, care a fost nominalizată la premiul Oscar pentru interpretarea în acest film, cu premieră în selecția oficială de la Cannes în 2014. O tânără soție și mamă lucrează într-fabrică, dar este nevoită să ia o pauză de la locul de muncă. În timpul absenței sale, colegii ei își dau seama că pot acoperi orele ei de lucru, lucrând puțin mai mult. Pentru aceasta, conducerea fabricii propune un bonus de 1000 euro pentru toți lucrătorii, dacă vor fi de acordca postul Sandrei să fie desființat.

2. 'Povești sălbatice'/'Relatos salvajes', regia Damian Szifron, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2015. Regizorul și scenaristul Damian Szifron 'nu a făcut un singur film, ci șase lipite sub un singur titlu și trimise într-o lume care s-ar putea să nu fie pregătită pentru ele', scrie revista americană 'Rolling Stone'. Filmul lui Damian Szifron este co-produs de Pedro Almodovar și a făcut senzație la Cannes 2014.

3. 'Salonul lui Jimmy'/'Jimmy''s hall, regia Ken Loach, în competiție la Festivalul de Film de la Cannes 2014. Inspirată de o poveste adevărată, pelicula îl urmărește pe Jimmy Gralton (Barry Ward), un activist irlandez care se întoarce din America în satul natal și deschide un centru cultural pentru tineri. Aducând de peste Ocean jazz-ul și discuțiile pe teme politice, liberale, el stârnește reacția agresivă a Bisericii și a statului conservator.

4. 'Jocul codurilor'/'The imitation game', regia Morten Tyldum, cu Keira Knightley, Benedict Cumberbatch. Nominalizat la 7 premii Oscar în 2015, câștigător al Oscarului pentru cel mai bun scenariu adaptat, la 5 Globuri de Aur și la 9 premii BAFTA. Benedict Cumberbatch îl interpretează pe Alan Turing, genialul matematician britanic cu rol fundamental în deznodământul celui de-al Doilea Război Mondial după ce sparge codul Enigma, reușită ce permite Aliaților să afle planurile de război naziste. Într-una dintre cele mai dureroase răsturnări de imagine ale istoriei, în 1952 lui Turing îi va fi intentat proces pentru vina de a fi homosexual, o nedreptate cu bătaie lungă pentru restul vieții sale.

5. 'Force majeure'/'Turist', regia Ruben Ostlund — Un certain regard Jury Prize la Cannes 2014, nominalizat la European Film Awards pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor. Un tată care-și petrece vacanța într-o stațiune din Alpi își abandonează soția și cei doi copii în fața unei avalanșe care se dovedește ulterior a fi una controlată. Gestul său de lașitate îi va schimba însă pentru totdeauna relația cu familia.

6. 'Stockholm', regia Rodrigo Sorogoyen, film laureat al premiului Goya pentru Cel mai bun actor. O întâlnire aparent banală, între un băiat și o fată. El îi mărturisește că s-a îndrăgostit la prima vedere, ea nu-l crede. Pe parcursul plimbării lor nocturne prin Madrid, fiecare își dezvăluie treptat dorințele, secretele, dar și câteva minciuni nevinovate. Curând, însă, vor reveni cu picioarele pe pământ, în realitatea dură a luptelor pentru control și a jocurilor psihologice.

7. 'Domnișoara Julie'/'Miss Julie', filmul de debut în regie al actriței Liv Ullmann, avându-i ca protagoniști pe Colin Farrell și Jessica Chastain. În cursul unei nopți de vară din orașul Fermanagh, Irlanda de Nord, rebela fiică a unui aristocrat anglo-irlandez îl provoacă pe valetul tatălui ei să o seducă.

8. 'Teoria întregului'/'The theory of everything', regia James Marsh, cu Eddie Redmayne în rolul principal, laureat al premiului Oscar pentru cel mai bun actor. Filmul descrie relația dintre Stephen Hawking și soția sa, Jane. Cei doi s-au cunoscut pe vremea când erau studenți la Cambridge în anii '60, exact în vremea în care viitorul mare om de știință începea să sufere consecințele afecțiunii care l-a paralizat, forțându-l să trăiască într-un scaun cu rotile și să se exprime cu ajutorul unui computer.

9. 'O duminică frumoasă'/'Un beau dimanche', regia Nicole Garcia. Învățător într-o școală din sudul Franței, Baptiste e un solitar. N-a rămas niciodată mai mult de un trimestru în postul său, pentru că iubește libertatea. Într-o zi e nevoit să-l ducă pe Mathias, unul dintre elevii săi, acasă, și astfel ajunge s-o cunoască pe mama băiatului, Sandra, o tânără femeie nonconformistă care lucrează într-un restaurant de pe plajă.

10. 'Bătrânul de 100 de ani care a ieșit pe fereastră și a dispărut', regia Felix Herngren, nominalizat la Audience Award la European Film Awards, este cel mai apreciat și vândut blockbuster suedez din ultimii ani. Neașteptata poveste a unui bărbat în vârstă de 100 de ani care decide că nu-i prea târziu s-o ia de la capăt. Mulți ar crede că îl așteaptă aventura vieții, dar această călătorie nu este prima pentru Allan Karlsson: se împlinește un secol de când provoacă prăpăd în lume, iar acum e gata să se dezlănțuie din nou.

11. 'Comoara', regia Corneliu Porumboiu. Costi lucrează la primărie și duce o viață liniștită. Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute niște bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vânzare. Costi refuză, dar vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniștilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale și vor găsi comoara, o vor împărți jumătate—jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale.

12. 'Orășelul alandala'/'Fiddlesticks', regia Veit Helmer — o comedie pentru întreaga familie, dublată în limba română, pentru spectatorii de-o șchioapă, laureată a Premiului Publicului la Zurich Film Festival, în competiție la Cinekid ICFF. Copiii și bunicii reușesc să transforme un orășel din Europa într-un loc al invențiilor și al recordurilor. Mașina de gunoi devine fabrică de biciclete, o macara devine rollercoaster și totul pare posibil atunci când imaginația nu mai are limite.

Retrospectiva american classics

1. 'Necazurile lui Gilbert Grape'/'What's eating Gilbert Grape?', regia Lasse Halstrom, cu Johnny Depp, Leonardo DiCaprio

2. 'Legenda călărețului fără cap'/'Sleepy hollow', regia Tim Burton, cu Johnny Depp, Christina Ricci

3. 'Forrest Gump', regia Robert Zemeckis, cu Tom Hanks

4. 'Poștașul sună întotdeauna de două ori'/'The postman always rings twice', regia Rob Rafelson, Jack Nicholson, Jessica Lange

5. 'Jurassic Park', regia Steven Spielberg, cu Sam Neill, Jeff Goldblum

6. 'Fălci'/'Jaws', regia Steven Spielberg, cu Robert Shaw, Richard Dreyfuss

7. 'Talentatul domn Ripley'/'The talented Mr. Ripley', regia Anthony Minghella, cu Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow

8. 'Marea hoinăreală'/'Obrother, where art thou?', regia Joel & Ethan Coen, cu Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow

Retrospectiva nouvelle vague

1. 'Pierrot nebunul'/'Pierrot le fou', regia Jean-Luc Godard, cu Jean-Paul Belmondo, Anna Karina

2. 'Disprețul'/'Le mepris', regia Jean-Luc Godard, cu Brigitte Bardot, Michel Piccoli

3. Cele 400 de lovituri'/'Les quatre cents coups', regia Francois Truffaut, cu Jeanne Moreau, Francois Truffaut

4. 'Jules și Jim'/'Jules et Jim', regia Francois Truffaut, cu Jeanne Moreau

Serviciul Relații Mass-media

presa@primarie3.ro

Comunicat de presă - Primăria sectorului 3