Publicat: 20 Octombrie, 2020 - 08:19
Share

Actorii Bogdan Farcaş şi Dragoş Dumitru au primit Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia, în Concursul Internaţional, pentru rolurile din filmul "Neidentificat", regia Bogdan George Apetri, anunţă ICR Varşovia. De asemenea, în Concursul 1-2, Juriul a acordat două menţiuni: prima a mers către filmul "Mia îşi ratează răzbunarea", în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, iar cea de-a doua către filmul "Spirala", în regia Ceciliei Felmeri, o coproducţie Ungaria-România, cu Bogdan Dumitrache în rolul principal.

În perioada 9-18 octombrie 2020, a avut loc Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia, ajuns în acest an la a 36-a ediţie. Cu o lungă tradiţie (a fost înfiinţat în 1985) şi bucurându-se de o largă apreciere internaţională, Festivalul a intrat din anul 2009 în grupul elitist al festivalurilor de film de clasă A, alături de Cannes, Veneţia, Berlin, Locarno, San Sebastian, Karovy Vary, Tokio, Moscova, Mar del Plata, Montreal, Shanghai, Cairo, Goa şi Tallinn. WFF este un festival-concurs şi prezintă pe ecranele poloneze cele mai noi tendinţe în cinematografia mondială.

Anul 2020 a adus o reuşită remarcabilă a cinematografiei româneşti, prin selectarea în secţiunile competiţionale ale Festivalului a patru producţii româneşti de lungmetraj şi scurtmetraj, prezentate la Varşovia în premieră mondială: lungmetrajul "Neidentificat", regia Bogdan George Apetri, în Concursul Internaţional, "Mia îşi ratează răzbunarea", regia Bogdan Theodor Olteanu, în Concursul 1-2 (debut), "Toni & prietenii săi", regia Ion Indolean, în Concursul Free Spirit, şi scurtmetrajul de animaţie "Cântec de leagăn", în regia lui Paul Mureşan, în Concursul Filmelor de Scurtmetraj.

Prezenţa românească a fost completată de participarea unor cineaşti români ca membri ai juriului Festivalului: regizorul şi producătorul Dan Chişu a fost membru al Juriului Concursului 1-2, criticul de film Cătălin Olaru - membru al Juriul FIPRESCI, iar Georgiana Muşat şi Elena Diana Smeu - membre în Juriul Young FIPRESCI, format din participanţi ai proiectului Warsaw Critics.

ICR Varşovia a fost partener al Festivalului, susţinând prezenţa în capitala poloneză a echipelor filmelor "Mia îşi ratează răzbunarea" şi "Toni & prietenii săi".

Tag-uri Institutii: