17 aprilie 2021

Ciolacu: Trebuie să folosim pârghiile parlamentare concrete care ne permit să facem din sectorul energetic un veritabil motor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a avut marţi, 30 martie, o întâlnire cu reprezentanţii Centrului Român al Energiei, cea mai puternică asociaţie profesională din sectorul energetic din România. În cadrul întâlnirii, participanţii au agreat un format de lucru comun care sprijină realizarea unor proiecte destinate îmbunătăţirii legislaţiei în domeniu, inclusiv în ceea ce priveşte reglementarea protecţiei consumatorilor vulnerabili.

În cadrul acestei prime întâlniri cu sectorul energetic s-a discutat despre identificarea soluţiilor necesare pentru crearea unui cadru legislativ sustenabil pe termen mediu şi lung, care să vizeze tranziţia către energie verde, dar şi consolidarea pieţei energetice româneşti în contextul competiţiei regionale şi a transformărilor digitale.

„Sistemul energetic este o problemă de securitate naţională şi de aceea avem nevoie de o politică coerentă şi eficientă în acest domeniu. România a ajuns să importe energie pentru al doilea an consecutiv şi dincolo de o problemă de sistem – principiul mono-combustibilului – cred că trebuie să folosim pârghiile parlamentare concrete care ne permit să facem din sectorul energetic un veritabil motor de dezvoltare economică”, a declarat Marcel Ciolacu.

În acest context, preşedintele PSD a subliniat necesitatea valorificării oportunităţilor oferite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a realiza o reformă reală a sistemului energetic care să asigure atât eficienţa energetică, cât şi o dezvoltare durabilă a sistemului energetic prin intermediul digitalizării.

De asemenea, un alt obiectiv major adus în discuţie a fost finalizarea urgentă a legislaţiei privind protecţia consumatului vulnerabil.

„Ca oameni de stânga avem datoria să ne asigurăm că românii cu venituri reduse sunt protejaţi în faţa creşterilor de preţuri la energie. Există deja întârzieri semnificative în acest domeniu, de aceea vom impune rapid pe agenda Parlamentului legislaţia necesară pentru protejarea consumatorilor vulnerabili”, a mai spus Marcel Ciolacu.

La întâlnire au participat Eric Stab, CEO ENGIE România, Ondrej Safar, CEO CEZ România, Alessio Menagazzo, director pentru Sustenabilitate şi Afaceri Instituţionale pentru companiile Enel din România, Dragoş Bărbulescu, CEO EON România şi Corneliu Bodea, CEO Adrem şi preşedinte al Centrului Român al Energiei (CRE).