Publicat: 16 Februarie, 2016 - 11:40

Senatul a i-a cerut premierului Dacian Cioloș să se prezinte, miercuri, în plen, ca să explice acțiunea instituțiilor din subordinea Guvernului la adresa televiziunilor trustului Intact.

"În baza articolului 111 al Constituţiei, Senatul are dreptul să ceară Guvernului să dea explicaţii şi vreau să fiţi de acord ca, în numele Senatului, să cerem primului ministru al României mâine să vină de urgenţă în faţa Senatului să dea explicaţii referitoare la acţiunea unor instituţii din subordinea Guvernului, care nu pot fi puse în registrul economic al unor sume de bani", a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Decizia a fost luată de senatori cu 70 de voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri.

În cursul zilei de luni, "Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, în calitate de organ de valorificare împuternicit conform prevederilor OG nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român — proprietar al imobilelor ce au fost confiscate și trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentințe judecătorești, a notificat, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menționate", se arată într-un comunicat al ANAF.

Intervenția Președintelui Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, în ședința plenului de marți, 16 februarie 2016:
 
Doamnelor şi domnilor senatori,
Rareori mă folosesc de dreptul de a veni la microfonul principal pentru a ridica o chestiune politică. Însă, astăzi, cred că gravitatea situaţiei impune să fac acest lucru şi în calitate de preşedinte al Senatului, dar şi în calitate de co-preşedinte al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din România.
Cu puţine zile în urmă, într-o luare de cuvânt publică, am făcut următoarea declaraţie. Şi am să citez: “În ciuda diferenţelor politice inerente, ALDE consideră că apărarea valorilor democtratice şi a statului de drept ar trebui să fie obiective commune  tuturor partidelor, nu doar la nivel declarativ ci şi în fapt. De aceea ALDE cheamă partidele la solidaritate şi acţiune comună în faţa pericolului anihilării democraţiei şi statului de drept. Dacă forţele politice şi societatea civilă care susţin democraţia şi statul de drept nu vor acţiona în timp util, mai târziu, va fi prea târziu”.
Iată însă că, din păcate, lucrurile evoluează din rău în mai rău, fără ca forţele oculte care sunt în spatele planurilor de anihilare a democraţiei sau de suspendare a ei să întâmpine o rezistenţă reală şi solidară.
După atacul inacceptabil de ieri la adresa unei televiziuni, ALDE se vede nevoit, şi eu mă văd nevoit să reiau acest subiect. Din ceea ce văd, este, practic, un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei, iar capitolul anihilării presei şi libertăţii de exprimare, mai ales pentru presa incomodă şi nealiniată, neobedientă, bineînţeles că nu putea fi omis.
Descinderea brutală şi supranumerică organizată de ANAF, ieri, la sediul unei televiziuni, cu controlul identităţii persoanelor aflate în sediu, un control abuziv, din care, probabil, n-a lipsit decât folosirea gazelor lacrimogene – cred că asta era ceea ce se mai putea face în plus – mi se pare că ajunge să fie expresia ultimă a acestor derapaje şi excese permanente care se întâmplă în România în ultima perioadă.
După cum ştiţi, articolul 30 din Constituţie este foarte clar: nicio publicaţie nu poate fi suprimată. Ceea ce s-a întâmplat ieri la o televiziune liberă din România, nu este o acţiune a ANAF de recuperare a creanţelor. Legea trebuie să fie respectată de toată lumea. Este o încercare vădită, brutală, anormală de suprimare a libertăţii de exprimare a presei. Şi Constituţia în această privinţă este extrem de clară. Am să vă rog să citiţi articolul 30, aliniatul 4.
Aşadar, consider că, în faţa acestei situaţii excepţionale, se impune o atitudine pe măsură din partea parlamentului care este instituţia fundamentală menită să apere drepturile şi libertăţile cetăţenilor, printre care şi dreptul la liberă exprimare al cetăţenilor şi a presei.
În baza articolului 111 al Constituţiei, Senatul are dreptul să ceară Guvernului să dea explicaţii. Şi vreau să vă solicit să fiţi de accord ca în numele Senatului să cerem prim-ministrului României, mâine, să vină de urgenţă în faţa Senatului pentru a da explicaţii referitoare la acţiunea unor instituţii aflate în subordinea guvernului care nu pot fi puse în registrul economic al recuperării unor sume de bani, ci aruncă o pată degradantă asupra întregii tări, asupra României ca stat european care pune preţ pe libertatea de exprimare a presei.
Consider că în asemenea situaţii nu ministrul de finanţe trebuie să dea explicaţii, pentru că nu ne interesează acţiunea, repet, legată de recuperarea unor sume, ci acest grav atentat la adresa presei libere.
Şi vă rog, în această chestiune, sigur, după ce au loc şi celelalte intervenţii, să vă pronunţaţi prin vot”.
La finalul intervenției Președintelui Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, au luat cuvântul pe aceeași temă liderii grupurilor parlamentare: domnul senator Mihai Fifor, liderul grupului Partidului Social Democrat, domnul senator Verestóy Attila, liderul grupului Uniunii Democrat Maghiare, domnul senator Marius Obreja de la grupul Partidului Național Liberal, şi domnul senator Haralambie Vochițoiu, liderul grupului Uniunii Naționale pentru Progresul României.
Decizia de chemare a premierului la ședința plenului de miercuri, 17 februarie 2016,  iniţiată de domnul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, a fost adoptată de plen cu 70 de voturi pentru, două voturi împotrivă și trei abțineri.