Publicat: 1 Februarie, 2016 - 09:56
UPDATE: Nu există o majoritate clară pentru revenirea la două tururi

UPDATE 18.35: UDMR rămâne ferm pe poziție în ceea ce privește Legea alegerilor locale, a spus liderul Uniunii, Kelemen Hunor, luni la finalul consultărilor cu premierul Dacian Cioloș.
"Am prezentat domnului Cioloș poziția noastră. Poziția noastră este constantă, fermă, și fiind vorba despre niște principii nici nu considerăm că trebuie să schimbăm această poziție din cauză că e dorită dintr-o parte sau dintr-o altă parte", a declarat Hunor.

UPDATE 18.21: Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, după discuţiile cu partidele, că nu există o majoritate parlamentară foarte clară care să susţină revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Premierul a precizat că soluţia este în Parlament.

"Am constatat astăzi că majorităţile sunt foarte volatile în Parlament.(...)Nu există o majoritate clară pentru revenirea la două tururi. Nu este cazul ca Guvernul să tranşeze pe acest subiect. (...) Nu pot decât să constat că, cu toată voinţa guvernului de a ajuta, decizia rămâne tot la Parlament", a declarat Cioloş.

UPDATE 16.35: Comunicat de presa al UNPR:
Luni, 1 februarie 2015, o delegație a UNPR condusă de președintele partidului, Gabriel Oprea, a participat la consultările cu premierul Dacian Cioloș pe tema modificării legislației electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Alături de președintele UNPR, la discuțiile cu premierul au fost prezenți secretarul general Neculai Onțanu și vicepreședintele Valeriu Steriu.

UNPR susține alegerile într-un singur tur de scrutin deoarece acestea sunt prevăzute de o lege organică. Aceasta a parcurs toate etapele, a fost dezbătută, votată în plenul Parlamentului și promulgată de Președintele României.

UNPR rămâne fidel principiilor pe care le-a afirmat întotdeauna, seriozitate, stabilitate și consecvență și ca atare respinge propunerea de modificare a legislației privind alegerea primarilor.

Biroul de presă

UPDATE: Deputatul Daniel Fenechiu a declarat luni că PND susține varianta alegerii primarilor din două tururi de scrutin și că o soluție de rezolvare a acestei chestiuni ar reprezenta-o asumarea răspunderii Guvernului.

"Concluziile nu par a fi foarte bune. Premierul ne-a expus punctul de vedere al domniei sale. Ne-a spus că nu dorește să se substituie Parlamentului, dar existând această dezbatere a vrut să vadă dacă există o majoritate politică să intervină să se concretizeze mai repede. A luat act de poziția noastră. Așa cum am declarat, transparent, susținem alegerile în două tururi, credem că este o dovadă de democrație. (...) Însă am aflat, aș putea spune cu tristețe, că majoritatea parlamentară este împotriva acestei măsuri. Premierul ne-a spus că, din contactele pe care le-a avut până în momentul de față, atât UNPR, cât și PSD și ALDE se opun la această măsură. Nu ne-a comunicat dacă a luat sau nu a luat o decizie, motiv pentru care așteptăm și noi", a declarat Daniel Fenechiu.

UPDATE 15.48: Senatorul Mircea Geoană, președintele PSRO, a spus luni că din discuțiile cu premierul Dacian Cioloș a reieșit că acesta nu are în vedere ordonanță de urgență sau la procedura asumării răspunderii Guvernului pe modificarea legislației electorale. 
"Este evident că domnul Cioloș nu dorește să scoată cartoful fierbinte pe care cele două mari partide tradiționale — PSD și PNL — l-au convenit anul trecut. Este clar că, în acest moment, asistăm la o încercare disperată a vechiului sistem politic de a împiedica apariția unei noi generații de partide. Și ceea ce se întâmplă în acest moment este o dovadă clară de ipocrizie din punct de vedere al intenției reale de a schimba modul în care România este guvernată, administrată și care să ofere românilor șansa de a vota opțiuni diversificate. Ne-a confirmat și nouă domnul premier Cioloș că nu intenționează să folosească instrumente de tip ordonanță de urgență sau asumarea răspunderii în Parlament. Noi considerăm că este obligația noastră, în Parlament, de a construi o eventuală majoritate în jurul acestui subiect", a declarat Mircea Geoană.

UPDATE: 13.40: UNPR este împotriva modificării legii şi vrea primari aleşi într-un singur tur de scrutin

"UNPR susţine alegerile într-un singur tur de scrutin deoarece acestea sunt prevăzute de o lege organică. Aceasta a parcurs toate etapele, a fost dezbătută, votată în plenul Parlamentului şi promulgată de preşedintele României. UNPR rămâne fidel principiilor pe care le-a afirmat întotdeauna, seriozitate, stabilitate şi consecvenţă şi ca atare respinge propunerea de modificare a legislaţiei.", se arată într-un comunicat de presă al UNPR.
 

UPDATE 12:30 PSD: Cioloș exclude varianta unei ordonanţe de urgenţă sau angajarea răspunderii pentru alegerea primarilor
   
Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, la finalul consultărilor cu Dacian Cioloș privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, că l-a informat pe premier că nu există niciun argument pentru a tulbura procesul electoral printr-o inițiativă legislativă care schimbă regulile cu câteva luni înainte de alegeri.

 Dragnea a subliniat că PSD nu respinge ideea alegerilor din două tururi, însă acest lucru nu trebuie modificat acum.

Preşedintele PSD a declarat că Dacian Cioloş le-a transmis că nu intenţionează să dea ordonanță de urgență sau să-şi asume răspunderea pentru modificarea legii şi caută altă soluţie, dacă e cazul. 

Liderul PSD a mai spus că "din moment ce ideea OUG şi a asumării răspunderii a picat" nu se mai pune problema ca PSD să boicoteze alegerile locale.

UPDATE 12:00. Liberalii i-au transmis premierului Dacian Cioloș, în cadrul discuţiilor de luni privind modificarea legislaţiei electorale, că menţinerea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin afectează exerciţiul democratic.

"PNL a susţinut, în cadrul consultărilor de astăzi cu premierul Dacian Cioloş, necesitatea modificării legislaţiei electorale pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. (...) Membrii delegaţiei au insistat asupra faptului că menţinerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi în detrimentul legitimităţii şi reprezentativităţii viitorilor aleşi, iar exerciţiul democratic ar avea de suferit", se arată într-un comunicat de presă al PNL.

Liberalii fac apel, din nou, la celelalte formaţiuni politice să respecte principiul democratic al majorităţii în alegerea primarilor şi să accepte modificarea legislaţiei electorale prin ordonanţă de urgenţă cât mai repede cu putinţă.

Delegaţia Partidului Naţional Liberal a fost compusă din co-preşedintele Vasile Blaga, prim-vicepreşedinţii Adriana Săftoiu, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur şi secretarul general Ilie Bolojan. Din partea Guvernului, pe lângă premierul Dacian Cioloş, au fost prezenţi la discuţii vicepremierii Costin Borc şi Vasile Dîncu, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur.

Premierul Dacian Cioloş se întâlneşte, luni dimineaţă, cu reprezentanţii partidelor pentru a discuta despre solicitarea PNL privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. 

Deși, Cioloș anunțase că a resăins propunerea PNL, acesta a revenit asupra deciziei spunând că  va lua o decizie după discuţiile cu liderii politici, neexcluzând nicio variantă de modificare a legii, prin ordonanţă sau prin asumarea răspunderii.

Potrivit PNL, discuţiile încep la 9:45 la Vila Lac 1. 

Delegaţia liberalilor este compusă din Vasile Blaga, Adriana Săftoiu, Ilie Bolojan, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur. 

Propunerea PNL mai este susţinută doar de reprezentanţii Mişcării Populare, care i-au cerut premierului să-şi asume răspunderea pe modificarea legii electorale. Varianta celor două tururi de scrutin are şi susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis.